Oci i cultura

El Casal Pere Quart acull una exposició fotogràfica sobre memòria històrica palestina

Una de les fotos de l'exposició “Imatges contra l’oblit. Memòria històrica palestina, vivències de la Nakba a Catalunya” / ESTER PEREZ

Les imatges d’Ester Pérez mostren com van viure la Nakba en primera persona, com van haver de fugir

Les imatges d'Ester Pérez mostren com van viure la Nakba en primera persona, com van haver de fugir

Fins al 30 de març, el Casal Pere Quart acull Imatges contra l’oblit. Memòria històrica palestina, vivències de la Nakba a Catalunya, de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer. Es tracta d’una exposició de fotografia i vídeo que relata en primera persona la diàspora del poble palestí.

Diverses persones membres de la comunitat palestina a Catalunya obren casa seva, els seus àlbums de fotos familiars, documentació administrativa atresorada durant anys i altres objectes amb una forta càrrega històrica.

D’aquesta manera, mostren com van viure la Nakba en primera persona, com van haver de fugir “amb allò posat”, com les dones palestines enfronten la doble ocupació -la del territori i la dels seus cossos-, com el poble palestí resisteix i s’enfronta a la força ocupant.

La Nakba es tradueix en àrab com a “catàstrofe” i fa referència a la fundació de l’estat d’Israel el 1948, que va suposar la fugida de 800.000 palestins, procés d’expulsió que avui en dia continua.

Ester Pérez Berenguer és una fotògrafa compromesa amb la transformació social que també ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la cooperació internacional i els drets humans, especialment en els drets de les dones. Des de 2018 és Presidenta de l’Associació SUD – Internacionalisme, Solidaritat i Feminismes. Ha guanyat diversos premis internacionals com el primer premi de POY LATAM, a la categoria de Vida Quotidiana (2021), Photography 4 Humanity (Alt Comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides), International Photography Grant; PhotoFuniber International, Mediterranean Women’s Fund Prize. L’exposició ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

La inauguració, dimecres a la tarda, va comptar amb una visita guiada de l’autora de l’exposició, Ester Pérez, i una xerrada a càrrec de Mezzad Khalilia, membre de l’Associació Comunitat Palestina a Catalunya.

Comentaris
To Top