Ciutat

Crítiques al Govern de Sabadell per repartir un milió d’euros en subvencions a dos mesos d’eleccions

ERC i Crida reclamen més planificació i arribar a més beneficiaris

La portaveu de la Crida, Nani Valero, al ple / VÍCTOR CASTILLO

L’Ajuntament de Sabadell ha atorgat gairebé un milió d’euros en subvencions en el ple municipal d’aquest mes d’abril entre una trentena d’entitats. Concretament, són 932.600 euros destinats a fomentar projectes que impulsen entitats de diferents àmbits i que es duran a terme al llarg d’aquest any. El tràmit no ha estat exempt de polèmica, ja que ERC ha reclamat arribar a més entitats i la Crida demana no pensar electoralment tenint en compte que d’aquí a dos mesos hi ha eleccions municipals..

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha exposat que la concurrència competitiva no sempre cobreix la demanda, que ha crescut de 15-18 projectes anuals a 38 després de la pandèmia. Per això, ha indicat que s’està treballant perquè totes les entitats culturals que estan creant activitats “de forma sostinguda, estable i que tenen un rèdit directe per a la ciutadania” puguin tenir estabilitat econòmica.

Des de l’oposició, el regidor Pere Farrés, d’ERC, ha subratllat que les subvencions fan referència a unes entitats, però reclama que “parlem d’una petita part d’aquesta cultura i entre tots ens hem de posar les piles per tenir-les en compte totes”.

Per la seva part, la portaveu de la Crida, Nani Valero, ha assegurat que “les necessitats de les entitats per saber quan i amb quins suports comptaran per fer les activitats haurien de ser sempre una prioritat, pensant en les entitats i no en interessos electorals”. I ha afirmat que l’actual Govern ha augmentat les subvencions directes en uns 300.000 euros.

Qui rebrà què?

El Rebost Solidari rebrà la major part de les subvencions, el 43% del total. Seran 404.000 euros per al proveïment, gestió, emmagatzematge i distribució d’aliments a les famílies en situació de vulnerabilitat, derivades pels serveis socials.

Les activitats d’estiu adreçades a persones amb discapacitat, en el programa Fem Vacances, rebran un 25% més d’ajudes respecte a l’any passat. Seran 125.000 euros en total, que ajudaran les entitats Andi Sabadell, L’Estel, Obrir-se al Món, Viu-la, Fundació AVAN i Grandalla. I s’hi sumen dues més: Associació Arteneu i l’AMPA CEE Francesc Bellapart. La subvenció de l’Ajuntament finança el sobrecost que comporten aquests programes respecte dels de caràcter ordinari.

190.000 euros a programes culturals

Les entitats culturals de la ciutat s’enduen un pessic de 190.000 euros. L’Associació Rialles, espectacles infantils i juvenils obtindrà 78.000 euros; Joventuts Musicals de Sabadell, 27.000 euros; la mateixa quantitat atorgada a l’Associació Juvenil Sona Jove per realitzar el festival de música Embassa’t; la Fundació 1859 Caixa Sabadell rebrà 13.000 euros pel Fresc Festival; l’Orquestra Simfònica del Vallès, 12.000 euros; el Grup Disbauxa de Carnaval i la Fundació Mirna Lacambra-Xavier Gondolbeu obtindran cadascuna 10.000 euros de les arques municipals; Amics de Medievàlia, 9.000 euros i, El Ciervo, 7.000 euros.

31.000 euros per a Drets Civils

L’àrea de Drets Civils de l’Ajuntament atorga 31.000 euros d’aquestes subvencions per tirar endavant projectes i programes en matèria de promoció de drets humans, atenció jurídica a víctimes de violències, formació a persones nouvingudes, etc. Càritas Diocesana rebrà 20.000 euros per al programa ‘A prop teu’; el Col·legi de l’Advocacia tindrà una ajuda de 3.200 euros; l’Institut de Drets Humans de Catalunya obtindrà 2.500 euros i Refugiados Bienvenidos España, 5.000 euros.

El programa ‘Vacances en Pau’ de Vallès Wilaia rebrà 5.000 euros. El Taller d’Art, Cultura i Creació, 45.000 per l’agermanament amb el poble sahrauí i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, 40.000 euros per al projecte Tenderol. En l’àmbit de memòria històrica, es donaran 2.500 euros a l’Amical de Mathausen per al projecte ‘Sabadell – Mathausen’.

D’altra banda, a la Unió Excursionista de Sabadell (UES) se li han atorgat 9.000 euros per a les activitats del 2023 de promoció de l’excursionisme i les activitats a la natura.

Comentaris
To Top