Ciutat

Els orígens de Sabadell: del mercat a la ciutat

recorregut historic
Participans de l'itinerari baixant al riu / David Chao

D’on prové el nom de Sabadell? Probablement és un dubte que hem tingut alguna vegada. D’hipòtesis n’hi ha moltes. La de l’hostal proposada per Antoni Bosch i Cardellach, la que diu que el nom ve de la ceba o els assentaments preromans. Des del Museu d’Història, però, afirmen que prové del mercat que es va establir els dissabtes (Sàbat) en una de les cruïlles de la llera del riu Ripoll. D’aquí sorgiria el nom de ‘Sabadelo’ i posteriorment Sabadell.

recorregut historic

Visita al Molí d’en Torroella / David Chao

Això i més s’ha explicat aquest dissabte. Tot en una ruta històrica pel riu i alguns monuments de la ciutat. La jornada, emmarcada en Dia Internacional dels Monuments i els Llocs Històrics, ha començat amb la visita de la Torre de l’Aigua, seguida del Molí d’en Torroella i ha avançat per la llera del riu fins a arribar a l’ermita de Sant Nicolau. Un itinerari que ha permès conèixer el funcionament de Sabadell i el seu pas de vila medieval al reconeixement oficial de ciutat l’any 1877, en ple creixement industrial.

“L’objectiu de la ruta és transmetre una part de la història de Sabadell des dels seus espais més emblemàtics”, ha explicat Isabel, una de les guies del Museu. A la cita hi han assistit 51 persones. Distribuïdes en dos grups han fet el recorregut, descobrint dades molt interessants sobre l’origen de la nostra ciutat.

Comentaris
To Top