AHIR I AVUI

La Capella de Montserrat de Castellar, molt més que la casa dels pessebres

Castellar del Vallès és un municipi patrimonialment molt ric. La vila compta amb nombrosos edificis històrics, que acumulen dècades de vivències guardades entre les seves parets. En total, hi ha set esglésies reconegudes. Una d’elles és la Capella de Montserrat, ubicada al carrer del Doctor Pujol.

L’edifici, de titularitat municipal, va ser construït a finals del segle XIX. Les obres són atribuïbles a l’arquitecte Emili Sala Cortés. La marquesa de Castellar, Emília-Carles Toldrà, és considerada la principal promotora de la seva construcció. Actualment, l’edifici es troba dins de l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Castellar del Vallès i és considerat un bé cultural d’interès local.

Capella de Montserrat, Castellar del Vallès | Arxiu

L’actual capella era l’antic oratori de les Escoles Pies i va ser habilitada en l’edifici de l’antiga foneria Lluscà. Les obres es van realitzar durant 1896. Arquitectònicament, és un espai de caràcter religiós construït entre mitgeres, de planta rectangular, amb atri d’entrada, capella interior amb cor i fornícula d’altar. La façana es presenta amb un caràcter monumental i simètric, centrat al gran portal reixat d’entrada, format per un arc escarser amb dovelles. Un emplaçament que no passa desapercebut per als castellanencs i tots els visitants que hi passen pel davant.

A cada banda, pilastres de decoració coríntia amb fris ornamentat, cornisa decorada amb dentells i remats formats per capcers esglaonats. L’obra es remata amb un frontó central com a base del campanar amb motius ornamentals, i amb un remat de creu de ferro. El reixat de l’entrada dona a un petit atri amb abundant ornamentació als costats i al sostre. Remats amb merlets al capdamunt d’ambdues façanes de les mitgeres.

Imatge actual de la Capella de Montserrat | Lluís Franco

Un espai saquejat

Més enllà d’allò visible i la seva majestuositat, la capella també és un espai amb rerefons històric. Durant la Guerra Civil, el seu interior va ser saquejat, provocant greus desperfectes a nivell d’ornaments, així com uns quadres de Pere Borrell del Caso. Les autoritats republicanes van convertir la capella en la seu del magatzem de la Unió de Rabassaires i es va treure la paret que separava la capella de la sala d’actes i es va convertir aquell espai en un magatzem espaiós.

El 8 de maig de 1979 va tenir lloc la inauguració de la restauració de l’edifici i de les pintures murals. Un procés de transformació que ha portat a l’actual espai. Avui, segurament molts la coneixen per ser la seu del Grup Pessebrista de Castellar. Cada any, en aquest indret s’hi celebra la tradicional exposició de pessebres nadalencs. Des del dia de Santa Llúcia fins a la candelera el Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat organitza una reconeguda mostra amb els diferents diorames elaborats durant tot l’any.

Comentaris
To Top