CASTELLAR

Actuacions al torrent de Castelló per la supervivència de la fauna aquàtica

Els voluntaris de la SCCP han aportat un total de 12.000 litres d’aigua de pou a diverses basses

La sequera que viu Catalunya obliga a actuacions per preservar la flora i la fauna dels nostres espais naturals. Una d’aquestes accions s’ha desenvolupat les últimes setmanes al torrent de Castelló, un curs d’aigua del Vallès Occidental que neix al vessant occidental del turó Gentil, a Castellar del Vallès. Després de recórrer 3,1 km desemboca al riu Ripoll, a prop del nucli de població de les Arenes.

L’acció conjunta entre la Societat Castellarenca de Caça i Pesca (SCCP), l’Ajuntament de Castellar del Vallès, el grup de recerca FEHM-UB i diversos experts i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha efectuat durant els dos últims caps de setmana. La intervenció neix per contribuir a la supervivència de la població de barb de muntanya (Barbus meridionalis), una espècie de peix amenaçada, al torrent de Castelló, afectat fortament per l’episodi de sequera dels darrers mesos.

Els voluntaris de la SCCP han aportat un total de 12.000 litres d’aigua de pou a diverses basses, una acció que no només pretén garantir la supervivència del barb de muntanya, sinó també de molta altra fauna aquàtica. Toni Moya, president de la Societat de Caça i Pesca de Castellar, valorava molt positivament l’actuació, apuntant a la necessitat que torni a ploure en els pròxims dies. “Estem satisfets amb com ha anat, però és imprescindible que torni a caure aigua perquè no sigui necessari actuar-hi novament”, apunta. En la mateixa línia es pronunciava Dani Pons, tècnic de conservació i biòleg al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, sobre l’urgència de més pluges. En l’últim any, s’han desenvolupat diverses accions en la mateixa línia.

Actuació per la supervivència del barb de muntanya | Cedida

Actuació per la supervivència del barb de muntanya | Cedida

Actuació per la supervivència del barb de muntanya | Cedida

Actuació per la supervivència del barb de muntanya | Cedida

Actuació per la supervivència del barb de muntanya | Cedida

Cita al parc de Canyelles aquest dissabte

Alhora, també amb l’objectiu de conscienciar i actuar per la salut dels entorns naturals castellarencs, l’Ajuntament ha organitzat de cara a aquest pròxim dissabte una activitat de neteja de l’entorn del riu Ripoll. La concentració està prevista a partir de les 10 del matí i s’allargarà durant unes tres hores.

Els assistents estan citats al parc de Canyelles, a tocar de l’església de Sant Esteve. La iniciativa s’emmarca en la campanya Let’s Clean Up Europe, una acció comuna a tot el continent que té l’objectiu de conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de manera incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida dels residus abocats il·legítimament als boscos, marges de rius, platges, etc.

En els últims mesos, s’han efectuat obres de millora a l’indret, al voltant del parc i la seva connexió amb el camí del riu Ripoll. Un fet que ha possibilitat que l’espai recuperi la seva essència. Els treballs, que han tingut un cost de 40.000 euros, han permès l’obertura de noves connexions del parc, la millora dels escorrentius d’aigua i altres millores ambientals al llarg del camí que va paral·lel al torrent de Canyelles.

Comentaris
To Top