AHIR I AVUI

La transformació de la plaça Mestre Anyé de Castellar

La plaça Mestre Anyé de Castellar és un emplaçament lligat inevitablement a l’Escola Emili Carles-Tolrà. La zona ha experimentat una transformació urbanística, en un procés que va viure una de les darreres actuacions fa poc menys d’una dècada. Els treballs van permetre la unió d’aquest espai amb el xamfrà entre els carrers del Doctor Portabella i 14 d’abril mitjançant una plataforma única, canviant la fisonomia de l’indret. La intervenció va permetre millorar el camí escolar de l’escola Emili Carles-Tolrà i reordenar el trànsit rodat en un punt amb gran afluència de persones.

Molts castellarencs recordaran l’antic espai, una plaça petita i circular, que servia com a rotonda per als cotxes, amb rajoles vermelles i una font metàl·lica al mig. Els canvis han permès millorar la seguretat dels joves estudiants que hi passen cada dia, que fins aleshores havien de creuar el carrer per arribar a la placeta.

Un indret en creixement

La zona, als peus del carrer Major, ha estat històricament un punt de trobada per a la celebració de diferents activitats. Des de l’any 1932, detallen els arxius castellarencs, l’indret té el nom de Mestre Anyé després que l’Ajuntament decidís dedicar la plaça a la memòria d’un mestre arribat al municipi l’any 1875.

El progrés en aquest indret ha estat continu. L’escola Emili Carles-Tolrà es va inaugurar l’any 1934 i progressivament el carrer Francesc Layret es va urbanitzar amb petits habitatges unifamiliars, la majoria de planta baixa, amb petits detalls modernistes en els ràfecs o elements decoratius de les façanes. Alguns d’aquests habitatges han estat enderrocats posteriorment.

Plaça del Mestre Anyé de Castellar | Arxiu

Plaça del Mestre Anyé a Castellar, a l’actualitat | Lluís Franco

Comentaris
To Top