JOSEP ROF

Fem-ho fàcil!

[Josep Rof, Enginyer industrial i expert en innovació]

L’enginyer i professor de Harvard Dr. Michael Porter va publicar l’any 1980 el llibre Estratègia competitiva, en què analitzava les cinc forces competitives d’una empresa. Aquest ha estat i continua sent un dels llibres més influents en el món empresarial. Però al món no sols competeixen les empreses, ans els països també contendeixen entre ells. Arran d’aquest fet, va publicar l’any 1990 el llibre: L’avantatge competitiu de les nacions.

Però qui diu nacions o empreses també diu ciutats que competeixen entre elles. En aquest sentit, vista la importància de les ciutats, la primera de les organitzacions sense ànim de lucre fundada per Michael Porter va ser Iniciativa per a una ciutat interior competitiva – INIC, creada el 1994, que encara presideix, i que aborda el desenvolupament econòmic a comunitats urbanes amb dificultats.

Sabadell encara és una capital important. Això no obstant, ha anat perdent pistonada al llarg dels anys. Al Diari de Sabadell s’han publicat diverses notícies sobre la pèrdua d’empreses punteres, sobre el decreixement de la renda per càpita de Sabadell davant d’altres ciutats, moltes d’elles veïnes, etc.

Un dels elements bàsics per mantenir el lideratge i donar una millor vida als seus ciutadans és que la ciutat faciliti la feina als creadors de riquesa. Ser business friendly. Per entendre’ns: fer-ho fàcil. És una condició necessària però no suficient. Però és el mínim exigible a una ciutat que vulgui ser atractiva.

Per exemple, a Estònia, el país capdavanter en administració digital, els emprenedors catalans hi han creat 443 empreses virtuals. I per què les creen a Estònia? Doncs molt fàcil. Crear una empresa cent per cent en línia a Estònia vol dir passar per un procés burocràtic ràpid i senzill, i amb un cost mínim, sobretot si es compara amb els passos que s’han de fer a l’Estat espanyol i les despeses que comporten. A més d’oferir tota mena de facilitats, l’executiu bàltic també assegura un alt nivell de seguretat digital. Ep, i aquestes empreses estan dins de la Comunitat Europea!

Si ho mirem de l’altra banda, les traves fan que les empreses marxin. Aquests dies ha estat en boca de tothom la marxa de la central de Madrid cap als Països Baixos d’una coneguda constructora de les de la llotja del Bernabeu. Una empresa que va créixer sota el règim, però un cop el negoci espanyol ha esdevingut marginal, els inconvenients són superiors als avantatges.

Quan parles amb els autònoms, les micro, petites i mitjanes empreses tothom diu el mateix: volen una administració local menys feixuga i que ajudi qui aporta els impostos. Que tingui més empatia. Tampoc volen que se’ls passi cap a ells tota la feina que hauria de fer l’Administració. Només com a exemple, recomano veure el vídeo de Salvador Vergés de la feina burocràtica que ha de fer un pagès (https://twitter.com/salvaverges/status/1605969577514450945). És normal que ningú vulgui ser-ne.

En esport, el bon àrbitre és aquell que passa desapercebut i en què els protagonistes són els jugadors. Quan després d’un partit l’estrella ha estat l’àrbitre, malament rai! I a Sabadell ens trobem que l’administració local acostuma a ser protagonista però en negatiu. Per entendre’ns, no deixa jugar. En conseqüència, no és gens estrany que la majoria de les queixes a la sindicatura de greuges de Sabadell siguin respecte a l’administració local, especialment per la manca de resposta; el famós silenci administratiu.

Les coses es poden canviar fins i tot a l’administració pública! Només fa falta voluntat per fer-ho, constància i capacitat d’execució. Si s’ha passat de nou mesos de tramitació de les llicències de construcció a dos mesos i mig, vol dir que les coses es poden canviar.

Oi que tots volem que Sabadell torni a ser capdavanter? Oi que tots volem que millorin les oportunitats per a nosaltres, els nostres fills i els nostres nets? Oi que volem un futur cada cop millor? Doncs comencem per unes actuacions que no requereixin gaire inversió: fem-ho fàcil!

Comentaris
To Top