Ciutat

“Una aproximació incorrecta”, la causant de l’accident d’avioneta el maig del 2021 a Sabadell

L’informe tècnic remarca que el pilot anava a una “velocitat molt per sobre” de la que va especificar a la seva declaració

L’avioneta que es va estavellar contra les vies del tren -el 8 maig de 2021-, a l’altura de l’aeroport de Sabadell, en el tram entre les estacions de Sabadell Sud i Barberà del Vallès, ho va fer per “una aproximació incorrecta” del pilot -un jove de 21 anys- en perdre el control de l’aeronau. Així ho apunta l’informe tècnic elaborat per la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil -organisme depenent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana- al qual ha tingut accés NacióSabadell.

El document conclou que va haver-hi “pèrdua de control” de l’aparell per “un viratge a poca altura després de fallar el motor” i relata el recorregut de l’aeronau abans del sinistre. Va sobrevolar l’aeroport dues vegades, la primera en paral·lel a la infraestructura i la segona ja per aterrar, amb el permís concedit, però segons recull l’escrit amb la declaració del mateix pilot, no ho va veure “possible i va tornar a prémer gas a fons” quan es trobava a mitja pista. A més, recull que va expressar “intranquil·litat” per la seva allargada, 1.050 metres i 30 d’ample en comparació amb els 2.459 de llarg i 45 d’ample de Reus, on estava acostumat a aterrar. Encara que a Sabadell ja ho havia fet anteriorment.

L’aparell es va elevar “però sense guanyar altura”, ja que “el motor no va ser capaç de subministrar la potència necessària” i va fer un gir de 180 graus amb un angle que va anar corregint “per evitar les vies del tren”. Durant aquesta maniobra “va perdre el control i es va precipitar” contra el terra, a uns 200 metres de la pista, i detalla que “no va tocar en cap moment les vies del tren ni la xarxa elèctrica”.

El treball sí reconeix “l’encert” d’aterrar d’emergència. Per contra, retreu que tot i que viatjava “a una altura i velocitat adequades” per entrar en una “pista de dimensions oportunes”, va afrontar l’aterrada “a més altitud” i a una “velocitat molt per sobre” de la que va especificar el pilot en la seva declaració -entre 102 i 111 km/h-. En l’estimació feta es calcula que viatjava a uns 140 km/h, tenint en compte que la recomanació del fabricant era de 97 km/h.

“Vibrava moltíssim”

En aquest informe, hi ha recollit que el pilot va explicar que “hi havia oscil·lacions de les revolucions del motor” i va contactar amb l’instructor, que volava en una altra avioneta que es trobava per la zona. Li va traslladar que “vibrava moltíssim” i el tutor en saber, un cop li va consultar, que la pressió de l’oli estava en vermell “per avall” li va ordenar que aterrés d’emergència a Sabadell. És per això que considera “la identificació” que va fer el pilot del problema “va ser molt millorable”, perquè “no va comprovar els instruments de motor” fins que li ho van preguntar.

Investigació tècnica

La investigació, que ha analitzat totes les possibles causes, tant tècniques com humanes, rebutja “cap comportament irregular” de l’aeronau (Diamond DA20-A1), propietat de Cesda -el nom comercial de la Fundació Rego que té base a l’aeroport de Reus-, i fins i tot recorda que el mateix dia va dur a terme quatre vols “sense cap tipus d’incidència”, segons van declarar els mateixos pilots. Comptava amb una Certificació de Revisió de l’Aeronavegabilitat fins al 13 de març de 2022 i la darrera revisió, de 50 hores, va ser el 15 d’abril de 2021 (quan aleshores acumulava 6.149 hores de vol i 1.235 el motor).

En aquesta línia d’indagació també s’assenyala que la càrrega i el centrat de l’aeronau es “trobaven dins els paràmetres establerts pel fabricant” i així ho va contrastar la víctima “en la revisió prevol”; les tasques de manteniment i de conservació “eren bones” i descarta que la vàlvula que es va trencar d’un dels cilindres del motor -on hi ha l’origen de la fallada- vingués d’un lot defectuós, com tampoc van influir les condicions meteorològiques.

L’experiència de l’alumne

El pilot, que era l’únic ocupant, va resultar ferit de gravetat, tal com precisa l’anàlisi. Cursava el grau de Pilot d’Aviació Comercial i Operacions Aèries i reunia 84:55 hores de vol, de les quals 60:20 les havia fet amb l’aparell accidentat. Mentre que l’experiència sense instructor era de 35:45 hores. Així mateix, se subratlla que “no hi ha constància de factors fisiològics o psicològics” que haguessin influït en el sinistre.

L’avioneta va sortir de l’aeroport de Reus amb la previsió de fer un vol d’una hora i mitja, que tenia com a destí els voltants de Mataró i després tornar a la capital del Baix Camp. L’informe recalca que no busca “establir cap culpa o responsabilitat” i “té un caràcter tècnic i es fa amb la finalitat de prevenir futurs accidents”. És per això que s’ha elaborat amb, entre d’altres, l’opinió de testimonis, experts, la transcripció de comunicacions entre el pilot i la torre de comunicacions, el sistema de seguiment d’avions Webtrak i el vídeo d’una aeronau que esperava per enlairar-se de l’aeroport de Sabadell.

Comentaris
To Top