Diners

Millora de l’activitat i de la confiança empresarial

Polígon de Gràcia sud, en una imatge d’arxiu / V. CASTILLO

La confiança empresarial millora en l’empresariat de Sabadell i dels seus municips més propers, creixent prop de sis punts –passant de 129,8 a 135,7 punts–, i posant fi a la dinàmica dels descensos dels darrers trimestres. Així mateix, els empresaris indiquen una millora global de la marxa dels negocis, confirmant una evolució positiva, segons la darrera enquesta del Clima Empresarial, de cara al segon trimestre del 2023.

Aquest optimisme en la dinàmica de l’activitat econòmica queda reflectida en tots els sectors econòmics: indústria i resta de serveis, ambdós amb una millora de +4,2 punts, i comerç (+1,2).

Respecte a l’ocupació, també s’experimenta una recuperació, passant de +0,1 a +2 punts. En concret, a Sabadell, durant aquests quatre primers mesos del 202, l’ocupació ha crescut i el nombre d’aturats ha anat a la baixa.

Per sectors econòmics, el grup de la indústria i la construcció recupera prop de 13 punts, mentre el comerç i la resta de serveis presenten una disminució del saldo. Que Sabadell experimenti fins a quatre mesos de descens consecutiu del nombre d’aturats s’explica pel pes del sector de la construcció: en cinc anys, el nombre d’assalariats en aquest sector ha crescut un 21,8%.

L’empresariat manifesta la pressió a l’alça dels preus de les compres a proveïdors, en especial incidència al sector del comerç i ala resta de serveis. Malgrat aquest escenari, on la inflació és una de les amenaces principals entre els empresaris, les expectatives per al segon trimestre són d’estabilitat i en alguns casos de l’augment de l’activitat econòmica, confirmant un cert optimisme en la confiança empresarial.

Estabilització dels preus

L’empresariat manifesta la pressió a l’alça dels preus de les compres a proveïdors, en especial incidència al sector del comerç i a la resta de serveis. Malgrat aquest escenari, on la inflació és una de les amenaces principals entre els empresaris, les expectatives per al segon trimestre són d’estabilitat i en alguns casos de l’augment de l’activitat econòmica, confirmant un cert optimisme en la confiança empresarial –índex que analitza les percepcions de negoci–. En matèria ocupacional, l’escenari en el pròxim trimestre apunta a l’estabilitat i al manteniment dels llocs treball.

Pel que fa a les expectatives sobre l’evolució dels preus, la tendència és a l’alça, però entre la major part de l’empresariat es confia en una estabilització dels preus (69,6%).

En l’àmbit de les exportacions, els empresaris de Sabadell i dels seus municipis més propers reflecteixen la situació d’inestabilitat del context internacional (tensions geopolítiques i la globalització del conflicte a Ucraïna, entre altres), preveient un escenari d’estancament, amb un saldo que cau de +6,5 punts a -6,6 punts.

En el sector de la indústria i de la construcció es pot comprovar, segons s’apunta en la darrera enquesta del Clima Empresarial, una perspectiva d’estancament amb un saldo que baixa -13,6 punts amb una reducció -11,2 punts de les respostes optimistes que generen un augment de les d’estabilitat (+8,8 punts).

Comentaris
To Top