CONTINGUT PATROCINAT

Adeu al fibrociment: més qualitat de vida dels treballadors i més competitivitat

L’empresa Accent Advanced System SL, amb plaques fotovoltaiques, va posar-se en mans de la Cambra per fer el pas cap a l’energia solar. / CEDIDES

Vols estar més compromès amb el Medi Ambient? Vols disminuir els teus costos energètics? Vols millorar la qualitat de vida dels teus treballadors? La Cambra de Comerç de Sabadell t’ajuda a aconseguir aquests i d’altres objectius, oferint un servei personalitzat en la tramitació d’ajuts, així com l’assessorament per trobar la millor solució per a cada cas concret.

Recentment, l’Agència Catalana de Residus, en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2033, ha obert una convocatòria d’ajuts per a la retirada d’amiant i a la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic, dotat amb 50 milions d’euros. “L’ajut té dues línies: l’annex 1, amb una dotació de 10 milions d’euros, ofereix la retirada de fibrociment, mentre que l’annex 2, s’hi destinen 40 milions per la retirada d’amiant, la nova coberta i la instal·lació fotovoltaica”, explica el cap de consultoria de la Cambra de Comerç de Sabadell, Fèlix Arbelo.

Ara bé, per accedir a la línia (retirada + coberta) –annex 1– l’atorgament serà per règim reglat, i només se subvencionarà fins a un màxim de 30.000 euros, i el seu termini d’execució serà fins a vint-i-quatre mesos de la data de resolució de l’atorgament. En cap de les dues línies –annex 1 i annex 2– no hi ha la possibilitat de bestreta. En l’annex 2 s’atorgarà per concurrència competitiva i el límit per executar el projecte és de vint-i-quatre mesos.

Per quina opció em decanto? Quina opció em sortirà més econòmica? Puc fer-ho en dues tongades, en el cas de l’annex 2? Aquestes i d’altres preguntes, amb el servei de l’assessorament que ofereix la Cambra de Comerç tenen resposta. “Ara hi ha l’oportunitat de desencallar aquest coll d’ampolla. Hi ha gent que es pot esverar, especialment, aquells propietaris que tenen inquilins que no estan massa receptius. Tranquil·litat, que tot i no poder garantir-ho, hi haurà, com a mínim, una altra oportunitat. Si l’objectiu de Catalunya és eliminar el fibrociment, s’aniran donant facilitats a les empreses i propietats d’aquests immobles”, afegeix Arbelo. Segons dades de l’Agència Catalana de Residus, a Catalunya es calcula que hi ha més de quatre milions de tones d’amiant, presents en elements constructius, equips i instal·lacions. El cicle de vida estimat dels materials que contenen amiant, especialment del fibrociment, és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

Annex 1 o 2

Quina és la millor opció? En quina d’elles tindré més subvenció? El cap de Consultoria de la Cambra alerta que, si fa o no fa, sempre amb les excepcions de casos molt particulars, la subvenció en ambdós casos oscil·la entre els 22 i 26%, i que davant els criteris per al seu atorgament –règim reglat i concurrència competitiva–, l’annex 2, sempre que la situació del propietari del bé immoble ho permeti, és una bona opció: “L’escenari ideal és el propietari d’una nau on s’hi ha generat activitat econòmica, però que ara en l’actualitat té el temps per necessari per realitzar la retirada”. Per poder fer front al canvi de la coberta, és necessari aturar l’activitat i buscar períodes estivals o de baixa activitat. “És millor fer una bona retirada i una bona coberta, comprovant que no hi ha filtracions i que l’actuació s’ha desenvolupat amb èxit. Avui en dia, la rendibilitat de la inversió de les plaques fotovoltaiques se situa entre els 4 i 5 anys. És preferible abordar el tema de la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb un cert marge entre la construcció de la nova coberta i la posterior instal·lació”.

Finalment, tot i que des de la Cambra de Comerç s’ofereix el servei de tramitació i assessorament també s’explica que posar-se en mans de l’entitat sabadellenca no es garantia d’èxit per rebre la subvenció per a la retirada de la coberta de fibrociment.

Fèlix Arbelo, en una imatge d’arxiu / V. ROVIRA

Un win-win

Fer el pas decidit cap a la substitució de la teulada de fibrociment, ajudarà els empresaris a millorar la qualitat de vida dels treballadors i de retruc, en el cas que s’instal·lin plaques fotovoltaiques, ser més competitius: “Això dia que passa, dia que es degrada més, encara que no es trenqui. En aquest cas, el medi ambient i l’economia van agafats de la mà. És un win-win, on tothom guanya”, assegura, el cap de consultoria de la Cambra de Comerç de Sabadell, Fèlix Arbelo, mentre fa referència a l’estudi del Mapa de l’Amiant, de Badia del Vallès, i de l’impacte en la salut dels habitants de la població vallesana.

Comentaris
To Top