Oci i cultura

Viatge als millors dies de la vida de García Lorca

Ruta literaria Garcia Lorca Cuba

El periodista Xavi Rosell ha dissenyat una ruta literària a Cuba basada en l’aventura del poeta i en ‘Si yo me pierdo’, de Víctor Amela

L’escriptor Víctor Amela i el periodista Xavi Rosell a Cuba, on organitzen una ruta literària sobre Lorca / d.s.

Federico García Lorca hi posa la poesia i Cuba, l’aventura. El periodista sabadellenc Xavi Rosell ha dissenyat una un viatge literari de 12 dies basat en els més de tres mesos que el poeta andalús va passar a l’Havana, Viñales, Cienfuegos, Remedios, Caibarién, Sagua la Grande i Matanzas, la primavera de 1930. “Van ser els millors dies de la meva vida”, va escriure en una carta dirigida a la seva mare. “Si jo em perdo, que em busquin a Cuba”, reblava.

La ruta literària per Cuba està inspirada en el llibre del seu íntim amic, periodista i escriptor Víctor Amela, Si yo me pierdo (Destino, 2022), que s’unirà a Rosell com a guia al viatge, comercialitzat per l’agència sabadellenca Kareba. El llibre traça l’aventura de Lorca i com va quedar “embriagat de música i bellesa caribenyes, soneros i santeros, terrasses i palmeres, rom blanc, sensualitat negra i nits al Malecón”.

Qui vulgui conèixer Cuba amb un “plus cultural”, comenta Rosell, podrà seguir les passes de Lorca per llocs on va tocar el piano, cantar, dibuixar i escriure. Podrà entendre per què es va meravellar dels paisatges naturals del país insular i, fins i tot, dormir als hotels –reformats– on va fer nit i tastar el menú que va gaudir a l’Hotel Anglaterra. En alguns trams de la ruta, s’hi sumaran escriptors i intel·lectuals lorquians, com Ciro Bianchi Ross, Urbano Martínez Carmenate i Lluís Machado Ordext.

Víctor Amela i Xavier Rosell presentaran la ruta literària per Cuba a l’agència Kareba Sabadell, aquest dimarts a les 19.30h. El periodista sabadellenc va assistir fa un mes a la Conselleria de Cultura de l’ambaixada espanyola de Cuba per a parlar-ne. També ho ha fet al Saló de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona.

Comentaris
To Top