• Publicitat

    És hora de comprar o de llogar un habitatge?

    La inflació i un context globalment desfavorable fan preveure que el lloguer sigui l’opció més segura, però l’augment dels preus també fa que la compra es converteixi en una manera d’amortitzar millor els diners
    Aleix Pujadas Carreras
    13 de desembre de 2022

    Comprar o llogar? Aquesta és la qüestió i gran pregunta del moment. En un context global en què les hipoteques s’estan encarint i el lloguer, també, escollir la millor opció depèn de múltiples factors i no hi ha una única fórmula perfecta.

    Un dels primers aspectes que cal tenir en compte, segons els professionals del sector, és el temps que es preveu viure en un habitatge en concret. Per viure-hi dos anys i marxar, llogar-lo segurament sigui la millor idea, però “per un mínim de quatre anys, sempre surt més a compte comprar que llogar”, apunta el gerent de la immobiliària Nova Finques del carrer Tres Creus, Miquel Brugat. I ho justifica perquè la quota hipotecària generalment sempre es troba per sota del lloguer, malgrat que els recursos que has de tenir per comprar un habitatge són més alts que els necessaris per accedir a un lloguer. Deixant de banda les despeses relacionades amb el condicionament de la casa.


    Diversos habitatges en un bloc de pisos de Sabadell / LLUÍS FRANCO

    Donada la situació actual en què l’Euribor torna a pujar, la inflació anual es va situar en el 10,5% en tancar el mes d’agost i la incertesa per qüestions com la guerra d’Ucraïna, el gerent de Valldeperas Gestió d’Habitatge i Sòl, Josep Valldeperas, creu que en els pròxims mesos “tirarà més el lloguer fins que no es clarifiqui més la cosa, perquè tothom està descol·locat”. En canvi, el responsable d’FS Finques Gerard Arroyos, creu que “per seguretat estem en un moment de compra, perquè encara tens opcions d’hipoteca fixa, més cara, però pots garantir un pagament. L’únic que et pots trobar que el teu veí pagui 150 euros menys que tu”, posa d’exemple per subratllar l’increment de preus. 

    Menys compromís

    Valldeperas creu que el lloguer agafarà més força que la compravenda, almenys a curt termini, perquè no implica el mateix compromís i possibilita desprendre’s més fàcilment de l’habitatge si les coses van mal dades. Certament, Arroyos constata que “el lloguer segueix sent molt sol·licitat, però a Sabadell n’hi ha poc”, tenint en compte que “està molt car” i més després que la llei catalana que limitava els preus quedés suspesa pel Tribunal Constitucional. Igualment, per exemple, els tipus d’interès elevats han frenat la capacitat d’endeutament de les famílies.

    En aquest moment d’incertesa, Arroyos considera que des de les agències immobiliàries “ara tocarà assessorar molt el client” perquè pugui resoldre tots els seus dubtes, després d’uns anys en què la feina venia gairebé sola. Si sobretot coincideixen en una cosa els diferents professionals consultats, és que hi ha molts dubtes i incertesa entre els interessats en comprar o llogar un habitatge per les diferents notícies negatives que rodegen el sector al llarg dels darrers mesos .

    Menys hipoteques fixes

    A les immobiliàries sabadellenques estan notant com cada cop hi ha menys hipoteques fixes, ja que el context general porta cap a les variables. Gerard Arroyos recorda que “venim d’un temps en què el tipus d’interès era molt baix, gairebé com si el banc regalés els diners per les hipoteques, i ara tenen un cost”. Al seu parer, “la incertesa està en si de debò se segueix encarint l’hipoteca” en els pròxims mesos. I això provoca, com apunta Josep Valldeperas, que “els tipus d’interès no ajuden gens a vendre, i auguren que això anirà a l’alça i no ens quedarem aquí”.

    Arribar a la jubilació

    “Pagar per viure o per estalviar”, en això es resumeix la decisió entre llogar i comprar, apunta Miquel Brugat. És a dir, llogar et permet tenir un habitatge i viure el dia a dia, però mai serà teu. En canvi, ell és partidari de comprar perquè “obtindràs una amortització”, especialment podent-lo vendre. I, si no, perquè deixaràs de pagar una quota mensual quan arribis a la jubilació, aproximadament. Brugat afirma que “amb la compra amortitzes i el deute disminueix, i amb l’altra no. Els lloguers han pujat una barbaritat des que han tret l’índex de referència, i les hipoteques també pels tipus d’interès, però menys que la inflació”. El gerent de Nova Finques manté que les hipoteques han pujat de l’1 al 3%, mentre que els lloguers del 5 al 8% Al parer d’aquest agent immobiliari, “el problema del lloguer és quan et jubiles, perquè has de subsistir amb una pensió i un lloguer”, la qual cosa s’ha vist que en molts casos ha derivat en pobresa energètica. Per això, creu que “la idea és arribar a la jubilació tenint alguna cosa pagada o que quedi poc per aconseguir-ho, perquè així la pensió serà neta”. És a dir, que encara que sigui baixa, la persona no s’haurà de preocupar de la renda del lloguer.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: