Oci i cultura

Així fan esclatar els cotxes a les pel·lícules… des de Barberà del Vallès

Un fotograma de la pel·lícula 'Anacleto: Agente secreto', on hi participa In Extremis / CEDIDA

Tot acaba en una explosió: el vehicle s’eleva per sobre dels caps en un núvol de fum i guspires. Els ulls s’obren i les mandíbules cauen, bocabadades. La reacció és genuïna, i això buscaven els autors de la detonació. Tot succeeix en un plató de cinema, però no ens trobem a Hollywood, sinó al polígon industrial de Barberà del Vallès: aquí hi tenen la seva nau els experts en efectes especials d’In Extremis Film Services.

“El nostre treball és generar físiques mortals de manera que no ho siguin”, explica el fundador de l’empresa, Lluís Rivera, en l’entrevista publicada avui a l’edició en paper del Diari de Sabadell. L’espectacle que generen, però, té molt de mètode: “hem d’aconseguir crear un llenguatge d’efectes que l’espectador llegeixi com mortal però que sigui segur”, insisteix Rivera.

La seguretat és una prioritat per als responsables d’In Extremis. “Al moment en què un efecte es torna perillós, parem de fer tomes”, explica Rivera, i recorda que -com en qualsevol altra feina- “és fins i tot ilegal fer-te mal mentre estàs treballant”. Per això -afegeix- “la virtut de l’especialista és no perdre-li el respecte a la por: la virtut de l’especialista és saber preveure”.

La clau és la creativitat

“Els meus clients venen a mi perquè tenen un problema -comenta Rivera-; tenen un guió amb una escena que no saben com resoldre, i jo tinc la capacitat de portar aquell text a la vida”, sigui un incendi, una caiguda lliure d’un edifici o un tiroteig. Ara bé, de la mateixa manera que hi ha un mètode en l’execució d’aquests trucs, aquest no existeix a l’hora de crear-los.

“Si busques a Google ‘com fer una màquina d’efectes especials’, el buscador et respondrà dient-te que millor provis una altra feina”, diu Rivera amb sorna. Una anècdota que per a aquest barceloní ex resident de Sabadell il·lustra la qüestió és la que va viure rodant la pel·lícula El cuerpo, dirigida per l’Oriol Paulo. “La productora del film em deia que a aquesta pel·lícula hi havia molta pluja, i jo li responia ‘tranquil·la, tinc la màquina de pluja més gran d’Espanya’… quan no la tenia ni feta!”, recorda Rivera.

Seguint aquests principis, aquest 2019 In Extremis compleixen 10 anys, i en aquest temps han treballat a produccions com [REC] 4xXx: Reactivated Mine, i han rebut ja cinc premis Gaudí i un Goya pel seu treball a Anacleto: Agente secreto. A això se li afegeix el respecte d’una indústria que els considera un “valor segur” en això de tirar-se al buit sense paracaigudes.

Comentaris
To Top