Vallès

Més del 80% dels usuaris de la residència de Sant Llorenç tenen la Covid-19

Fins a 9 dotacions dels Bombers han realitzat tasques de desinfecció al centre / Bombers

Des de l’1 d’abril, a la residència de Sant Llorenç Savall hi han perdut la vida 26 usuaris a causa del coronavirus. Més d’un 80% dels residents van donar positiu en els tests que s’hi van realitzar fa 15 dies: dels 72 residents, n’hi ha 58 contagiats. En aquests moments, a més, hi ha 7 persones del centre geriàtric públic que estan ingressades a hospitals escollits pels seus familiars.

Un 30% dels residents que han donat positiu, aproximadament, ha demostrat ser asimptomàtic, per la qual cosa no es va poder detectar ràpidament que estaven contagiats. Aquesta és una de les explicacions que ha donat l’Ajuntament del municipi sobre la ràpida propagació que ha tingut el coronavirus a la residència. També ha detallat que en el moment en què la presència del virus es va fer evident, tots els usuaris es van aïllar en habitacions individuals. És una mesura que encara es manté.

La situació al centre geriàtric també és crítica, perquè gran part dels residents “tenen un alt grau de dependència i són encara més vulnerables”, assenyala l’alcalde de Sant Llorenç Savall, Joan Solà. Així doncs, requereixen algun tipus de tracte específic per atendre les seves circumstàncies personals. Des de principis d’aquest mes, constata Solà, “les defuncions s’han anat produint de manera esglaonada”. L’alcalde també lamenta que és possible que n’hi hagi més.

Tanmateix, des de Salut s’ha informat al D.S. que la de Sant Llorenç no és una de les 10 residències de Catalunya “en estat crític”, ja que s’han pogut substituir les baixes dels professionals, hi ha material de seguretat, s’hi han dut a terme tests i s’ha pogut sectorialitzar els usuaris.

49 treballadors de baixa

L’afectació del virus també ha estat molt gran entre els treballadors del centre: de 120, n’hi ha 49 de baixa després de ser contagiats. Tots ells, però, han pogut ser substituïts, en part gràcies a una crida del municipi per trobar personal sanitari: “Ha funcionat. Hi ha gent que no havia treballat mai a cap residència i que s’ha ofert i ha pogut ajudar; també algun estudiant de 4t curs d’infermeria, i, com que patíem per falta d’infermers, el CAP de Castellar del Vallès ens n’ha enviat”, explica Solà, que reconeix que “no està sent fàcil”.

El mateix personal –sosté el batlle– està fent un sobreesforç i fins i tot s’han eliminat alguns descansos per tal de poder atendre correctament tots els residents. La mateixa directora del centre, de fet, també està de baixa després de contagiar-se. Tanmateix, “continua connectada durant tot el dia”, puntualitza l’alcalde. Està previst que en els pròxims dies molts treballadors obtinguin l’alta mèdica i es vagin reincorporant a la feina.

La taxa més alta de la comarca

Amb 92 casos de coronavirus detectats, Sant Llorenç Savall té la taxa de positius més alta de la comarca: 388 casos per cada 10.000 habitants. És tres vegades superior a la de Sant Quirze, que és un dels municipis on el coronavirus ha tingut més incidència: hi ha 225 casos i la pandèmia ha provocat 36 morts, la majoria dels quals, també, en un centre per a persones grans.

La residència més afectada del Vallès Occidental, en aquests moments, és a Palau-solità i Plegamans, on s’han confirmat 40 morts.

Comentaris
To Top