Oci i cultura

Sabadell, exportadora d’òpera

Públic assistent a ‘Elisir d’amore’, l’any 2019, a La Faràndula / V. ROVIRA

El Teatre La Faràndula acollirà la setmana vinent una nova òpera (Tosca, els dies 24, 26 i 28 de febrer). Tanmateix, aquesta serà oficialment la primera producció 100% a càrrec de FOC. Es tracta de la Fundació Òpera Catalunya, resultat de l’aliança entre –principalment– l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) i l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). Però no només, també compta amb el suport de Fluidra i del Banc Sabadell, així com de l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat.

“És tot un hub cultural”, el va definir ahir Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell. “Dues institucions que estaven a punt de fer fallida”, afegia, han buscat aliances i s’han reinventat. De totes maneres, la presència bancària només pretén aportar una visió empresarial per fer viable la FOC, “però donant autonomia” a les entitats culturals. 

“Si tornés a casa, no podria viure d’això”

I si les empreses van lloar a bastament aquesta trajectòria cultural, no van quedar despenjades les administracions públiques. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va alabar que l’OSV prengués “la innovadora” decisió de conformar-se –fa uns anys– com a cooperativa de músics. A més, va agrair a la seva presidenta, Mirna Lacambra, que hagi obert el camí a les dones d’avui: “Especialment en un sector molt masculinitzat com la cultura”. 

Estampa d’‘Elisir d’amore’, l’any 2019, a La Faràndula / V. ROVIRA

L’emoció de Lacambra

Lacambra, de fet, va viure amb emoció la jornada d’ahir. D’alguna manera, era un moment històric de la seva carrera al capdavant de l’AAOS, ja que es presentava la primera òpera produïda no pas en solitari per la seva entitat, sinó pel conjunt de FOC. “Jo estic en una edat molt avançada, però veig que el nostre projecte continuarà”, va dir Lacambra al Palau Marc, seu del Departament de Cultura en plena Rambla de Barcelona. Lacambra va atribuir part de l’èxit al suport del Banc Sabadell (“sempre ens han donat suport, sembla que els mogui la cultura”) i va recordar que l’AAOS bufarà 40 espelmes el 2022. 

Les entitats posen en valor que s’ha creat “un hub cultural” amb seu a Sabadell

L’emoció de Lacambra va encomanar la consellera Àngels Ponsa, qui va descriure la sabadellenca com “l’ànima del projecte, des del seu inici”. A més, Ponsa va emfatitzar el perfil territorial del circuit operístic. “Volem portar l’òpera des de l’Ebre fins als Pirineus”, va dir, tot posant Sabadell com a nucli irradiador. 

I és que Sabadell va estar en boca de tots els assistents. Jordi Cos, director de l’OSV, va posar la importància a descentralitzar serveis”, tot assegurant que l’exemple de Sabadell amb l’òpera “és un exemple que cal exportar”. 

Una idea similar a l’expressada pel gerent de l’Orquestra, Oscar Lanuza, qui va reconèixer que és un fet insòlit: “Fora de Catalunya no ho acaben d’entendre, que siguem capaços d’arribar a 11 ciutats enxarxades”. I va avançar que l’any vinent es podrien estendre a 13 o 14 ciutats.

Comentaris
To Top