Ciutat

El preu de la rehabilitació dels habitatges dels Merinals es pot elevar un 70% per pis

/ LluÍS FRANCO

Serien 27.000 euros per pis i no pas 15.700, com es va informar en un primer moment. La correcció del pressupost que va fer el Col·legi Oficials d’Arquitectes de Catalunya (COAC) estima que el preu de la reparació per cada habitatge de la segona fase del polígon Arraona-Merinals serà un 70% més elevada respecte el que determinava l’informe, asseguren fonts veïnals i confirmen fonts municipals. Després de l’última reunió mantinguda amb el COAC, el veïnat ha reclamat un nou càlcul del cost de rehabilitació dels edificis: “Sospitem que s’ha calculat a la baixa perquè no es pugui considerar ruïna tècnica”, critica el president de l’associació de veïns dels Merinals, Francisco García. Si això fos així, l’enderroc i substitució dels immobles hauria estat l’opció més eficaç.

El COAC, però, ha defensat en tot moment la neutralitat del seu estudi. També l’Ajuntament de Sabadell ha reclamat una actualització del cost “per treballar amb més precisió a la taula de negociació”, explica el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés. 

Qui ho pagarà? 

És una qüestió encara per decidir. Com també ho són les obres que s’han de fer. Malgrat que el veïnat sospita que la Generalitat no finançarà aquestes reparacions, fonts de l’Agència de l’Habitatge no ho han descartat: “Els ajuts es determinaran a la taula de negociació. La decisió la prendrà el nou govern”, asseguren. Però no han avançat cap posicionament.

El pressupost que incorpora l’informe és només un càlcul aproximat. Seran les tres parts –Ajuntament de Sabadell, Agència de l’Habitatge de Catalunya i veïnat– qui decideixin quines obres cal fer. El que preocupa als afectats és que la xifra es dispari: “Ho tenim clar, si filem prim el pressupost s’enfilarà a uns preus que no podem assumir”, destaca Jaume García Arija, portaveu dels afectats. També exigiran la dignificació i millora del mobiliari públic i clavagueram. Cortés proposa que la negociació s’iniciï el més aviat possible.

L’enderroc com a meta

Els afectats insisteixen que s’han fet nombroses reparacions i només han servit “per tapar el problema durant un temps”. És per això que proposaran cofinançar l’enderroc dels seus habitatges a un preu de cost. “És l’única forma d’erradicar els problemes”, creu Garcia Arija.

Comentaris
To Top