Oci i cultura

Cultura descarta ubicar el museu tèxtil al Vapor Pissit

Visitants al Vapor Buxadó / O. ESPINOSA

La regidoria de Cultura no té previst ubicar el museu tèxtil al Vapor Pissit, possibilitat que es preveia a l’esborrany del Pla de Museus 2020-2030, de 2019. 

Es tracta del principal document de debat que tenen a la Taula de Museus, tot i que prové del mandat passat. De fet, la regidoria ha demanat l’elaboració d’un Pla de Museus de Sabadell, que fa una empresa externa amb un ajut econòmic de la Diputació.  

D’aquesta manera, ara per ara queda descartada la possibilitat d’ubicar el que es va anomenar Museu de la Indústria Llanera al Vapor Pissit. “El que sí que tenim molt clar és que hi invertirem perquè no es degradi més. S’arreglarà per posar-lo al dia, tot destinant-hi 1,2 milions d’euros per a la consolidació estructural”, explica el regidor Carles de la Rosa.

El regidor també descarta ubicar al mateix vapor el que havia de ser el Museu de la Ciutat. “La idea de traslladar el Museu de la Ciutat al Vapor Pissit no ha passat de ser una proposta que no té ni tan sols un projecte museològic”, exposa.

Tanmateix, en els darrers dies s’han alçat diferents veus favorables a l’operació Pissit. Primer va ser la Crida per Sabadell, que va demanar a l’Ajuntament de Sabadell que no hi traslladi dependències municipals. 

Posteriorment, l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil (Tèxtil’s) va presentar un manifest centrat en aquesta reclamació. El president de l’associació, Manel Borrell, demanava que es complís l’acord que el mateix ple municipal va aprovar l’any 2016. 

Façana del Vapor Pissit / LL. FRANCO

Seu física per a un debat

Finalment, la Fundació Bosch i Cardellach s’ha ofert per ser la seu que aculli el debat per assolir un acord, entre les entitats que el reivindiquen i el Govern municipal, sobre com hauria de ser el museu tèxtil de Sabadell. 

La Fundació també estira de les orelles a la regidoria, tot lamentant que “ha faltat un debat amb l’Ajuntament en el qual exposar les diferents sensibilitats”. A més, li recorden que les entitats “volen obrir una interlocució amb el Govern municipal” per assolir un projecte viable. També sostenen que les entitats tenen projectes “madurs” i que això és una realitat “que l’Ajuntament hauria d’assumir”. 

Capital de la Cultura 2024

Dins del marc per tal de ser la Capital de la Cultura l’any 2024, un objectiu de primer ordre hauria de ser vehicular el compromís pendent i resoldre l’encaix d’aquest museu, pendent des de fa dècades, consensuant el seu contingut: mostraris, moda, màquines… en un equilibri que el faci viable i significatiu a escala catalana.

Comentaris
To Top