Ciutat

La fusta agafa força entre l’obra nova sabadellenca

La construcció en fusta està de moda. I més que semblar un pur esnobisme de l’arquitectura més conscienciada amb el medi ambient, els arquitectes sabadellencs defensen l’ús d’aquest material perquè és més ràpid de construir, resistent i durador en el temps que el ciment o el totxo convencional. Cases i blocs de pisos estan sent els primers a incorporar aquest element, però en el futur la podrem veure a la roba i els cotxes, per exemple.

A Sabadell, des del despatx SausRibaLlonch, l’arquitecta Roser Saus explica que ja han construït tres cases de fusta i en tenen quatre més en projecte. Ho fa a través de l’empresa Blauhaus, que ha ideat un sistema per fer el que seria una casa anglesa típica de Sabadell en quatre mesos, respecte el temps aproximat d’un any que trigaria a fer-se de forma convencional, i adaptada a les tendències actuals de sostenibilitat i eficiència energètica. “Abans totes aquestes cases eren una successió d’habitacions, i l’escala tancada perquè no pugi la calefacció a dalt, i [en les noves cases de fusta] la concepció és d’espais oberts”, afegeix l’arquitecta, que destaca la llum que aconsegueix que entri als domicilis endarrerint la façana i fent-hi un pati al davant.

A l’esquerra, la cuina, i a la dreta les escales de la darrera casa de fusta feta a Sabadell / LLUÍS FRANCO

“Al principi costa més, però quan hi vius gastes menys. Pots garantir que en consums gastaràs un 70-80% menys que si fos construïda amb un altre sistema que no tingués l’abric tèrmic de la casa i tingués més pèrdues d’energia”, assegura Saus.

Brutau i Saus, a la cuina de la casa construida amb fusta / LLUÍS FRANCO

L’empresària sabadellenca Mamen Brutau va entrar a viure en una casa d’aquest estil el passat mes d’abril i també té en compte que es tracta d’una obra seca, en què el consum d’aigua i llum és molt menor. “No ho vaig notar a les factures”, apunta.

Les primeres del Vallès

Al Vallès Occidental, però com a mínim també a Catalunya, les primeres cases de fusta tenen segell sabadellenc. El despatx H Arquitectes va fer la primera de la comarca a Vacarisses, la casa 205. L’arquitecte Xavier Ros recorda com aleshores fer aquella obra “amb sistemes tradicionals era impossible perquè tenia molt pendent”. De manera que van optar per fer fonaments i incorporar la casa prefabricada de fusta a sobre. “No hi ha material més eficient”, subratlla. Per la seva part, el també arquitecte sabadellenc Llorenç Vallribera va fer el 2012 la casa 59RUT a Terrassa, un immoble novament fet amb fusta. Ara, anys després observa que “l’administració ha apostat per la fusta, per exemple en escoles”, cosa que “genera un pòsit que fa que al final la gent vegi referents i creixi la demanda”.

L’arquitecte del Col·legi d’Arquitectes (COAC) i de la Bosch i Cardellach Cesc Camps subratlla que la fusta és un material constructiu que “té tot un cicle de vida de manipulació, extracció i reciclatge d’un altíssim rendiment”.

Comentaris
To Top