Ciutat

Sabadell triplica la construcció de pisos nous després de la pandèmia

Habitatge de lloguer, pisos Sabadell / LLF

Sabadell triplica la construcció de pisos nous després de la pandèmia

Bloc de pisos a Sabadell / LLUÍS FRANCO

La construcció d’habitatges nous va agafar força l’any passat, 2021, triplicant pràcticament el nombre d’immobles acabats a Sabadell el 2019 segons les dades de l’Observatori de l’Economia Local (OEL) de l’Ajuntament.

Fa tres anys, a la ciutat es van acabar 201 habitatges, mentre que el 2021 van ser 587, gairebé tres vegades més (+192%). Però encara no són xifres del 2020, en què es van acabar un centenar més de pisos i cases en total (688).  El sector es mostra optimista amb les perspectives del 2022 i posa el focus en la rehabilitació. “En general ha sigut un any molt positiu i les perspectives són bones”, destaca el president del Gremi de Constructors d’Obres de Sabadell i Comarca, Melquíades Garrido.

El 2021 va començar pitjor que va acabar el 2020, però el segon trimestre es van donar per acabats 239 habitatges (9 més que l’any anterior i una mica més del triple que dos anys enrere). Va ser el període en què se’n van acabar més, com també va passar respectivament en els dos anys anteriors. El quart trimestre del darrer any també supera els dos anteriors. Segons el delegat del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya al Vallès Occidental, Miquel Turné, “ens trobem en una estabilitat relativament llarga”, en què des del 2013 el nombre d’habitatges construïts creix de mica en mica anualment.

Segons les dades de visats del COAC, les xifres d’habitatges acabats a Sabadell l’any passat són molt similars al 2020, factor que s’atribueix al decalatge en les comunicacions. Turné apunta que entre el 2021 i el 2022 veurem el reflex de l’aturada de nous projectes que es va produir durant els mesos de confinament estricte en què es va aturar tot per la pandèmia, de manera que les xifres seran similars tant l’any passat com aquest. De fet, a Sabadell el 2020 es van iniciar 422 habitatges i el 2021, 408. Lluny dels 608 del 2019. L’edat mitjana dels habitatges de Sabadell és de 42 anys, segons la Direcció General del Cadastre amb xifres del 2018. La meitat tenen més de 45 anys. I només tres de cada deu tenen el certificat energètic. Per això Miquel Turné apunta que els fons europeus Next Generation, enfocats en la rehabilitació per millorar l’eficiència energètica, seran clau per millorar les prestacions del parc immobiliari, envellit.

Sòl disponible

A Sabadell encara “hi ha molt sòl per fer obra nova”, indica Turné, que a parer seu s’haurà de complementar amb la rehabilitació. Cifuentes encara està per desenvolupar i Can Gambús disposa encara de diversos solars per desenvolupar. Encara pot créixer també Can Llong, ja que segons el planejament urbanístic de l’Ajuntament de Sabadell encara s’hi poden construir 375 pisos més.

Can Llong: el barri per on Sabadell encara pot créixer

Comentaris
To Top