Ciutat

Enderrocaran un conegut taller de la Creu Alta

L'edifici on hi havia el taller de Josep Querol / LLUÍS FRANCO

Es tracta del de Josep Querol, “segurament el millor retolista que ha donat fins avui la ciutat”, asseguren diverses persones que el coneixien

L'edifici on hi havia el taller de Josep Querol / LLUÍS FRANCO

El barri de la Creu Alta perdrà en les pròximes setmanes el que va ser una de les seves senyes d’identitat: el taller de Josep Querol. Ja fa anys que està tancat i al seu lloc encara ara hi ha una fruiteria, a la cantonada de la carretera de Prats de Lluçanès, 156, amb el carrer de Pau Rigalt.

Des de ja fa unes setmanes, la promotora Nou Castellar ja anuncia que té previst fer una nova promoció d’habitatges en aquest punt, obra que encara està per concretar segons apunten fonts de la companyia. El planejament urbanístic vigent de l’Ajuntament de Sabadell indica que s’hi podria fer un edifici de planta baixa i dues plantes d’alçada, ja sigui en cases unifamiliars o en un bloc de pisos.

Qui era Josep Querol?

El sabadellenc Josep Querol i Ripollès va ser “segurament, el millor planxista i retolista d’automòbils, vehicles industrials i carruatges que ha donat fins avui la ciutat”, tal com descriu el periodista creualtenc Manel Camps Bosser, coneixedor de la seva història. Hi coincideix Joan Puig (Fleca), fill de Ramon Puig, client del creualtenc pel qual havia treballat retolant els seus vehicles com el de transport de cavalls que es veu a la imatge de la dreta d’aquestes línies. “El Josep era el millor pintor que et podies imaginar, agafava una ploma d’ocell i amb allò et feia uns dibuixos al·lucinants. No li tremolava la mà i feia virgueries”, recorda Joan Puig amb admiració cap al creualtenc.

Querol (segon a la dreta), entregant un vehicle a la família Puig / CEDIDA

Querol (segon a la dreta), entregant un vehicle a la família Puig / CEDIDA

Querol es va instal·lar l’any 1941 al que primer era la carretera de Castellar i que després es va denominar de Prats de Lluçanès. Va néixer el 16 de gener del 1908 a Morella, com desenes de sabadellencs que van néixer al municipi dels Ports. Els seus pares es van traslladar a Sabadell quan ell només tenia pocs mesos i d’entrada ja es van establir a la Creu Alta.

Amb prou feines Querol va poder estudiar. Ràpidament, els pares el van posar a treballar d’aprenent de pintor, i no va ser fins que va ser més gran que va cursar estudis professionals a l’Escola Industrial. Ja des d’aleshores, amb l’experiència anterior que ja tenia i la que va continuar adquirint amb els anys va fer que fos considerat un mestre de la retolació. Pel seu taller hi van passar nombrosos mecànics planxistes que hi van aprendre l’ofici.

Comentaris
To Top