Diners

L’atur es manté estable a Sabadell: 4 desocupats més al gener

Atur Sabadell

El nombre de persones sense feina a la ciutat és d’11.575

L’atur és ara un 2,9% més baix que fa un any (343 aturats menys) / LLUÍS FRANCO

L’atur registrat es manté estable a Sabadell. La ciutat ha encetat el 2023 amb només 4 desocupats més, segons les dades publicades aquest dijous pel Ministeri de Treball i Economia Social. Ara, el nombre de persones sense feina és d’11.575 (amb una taxa d’atur registrat de l’11,2%, un percentatge idèntic al del mes passat), mentre que la xifra del desembre de 2022 era d’11.571, fruit de l’impuls de la campanya de Nadal. Això sí, el gener suposa trencar la dinàmica de tres mesos consecutius amb descensos de l’atur a la ciutat.

No obstant això, es tracta del millor mes de gener des de l’any 2008, quan Sabadell només tenia 9.319 aturats, una xifra històricament baixa. En els darrers quatre anys, la ciutat ha disminuït el nombre de persones sense feina al gener.

L’atur és ara un 2,9% més baix que fa un any (343 aturats menys), quan Sabadell tenia 11.918 persones sense feina. És a dir, la situació continua sent considerablement millor que el mateix període de l’any anterior, a causa del context de recuperació econòmica després de l’arribada de la Covid-19.

Així mateix, l’atur continua sent més baix que el març del 2020, mes en què va arribar la pandèmia. La ciutat ha tancat el mes de gener amb un 9,9% menys de persones desocupades en comparació a aquest mes. Durant deu mesos consecutius, des de març de 2021 a desembre del mateix any, la xifra de persones sense feina a Sabadell va disminuir.

Comparació amb altres ciutats

Respecte a les ciutats catalanes amb un nombre semblant d’habitants, Sabadell continua sent la que menys desocupats té. L’Hospitalet de Llobregat té 12.353 persones sense feina, 322 més que el mes anterior, Badalona en té 12.484 (+320), mentre que a Terrassa la xifra és de 12.917 (+160).

Aquest mes de gener, per tant, totes quatre ciutats guanyen aturats. Es tracta d’una dinàmica diferent de la del mes passat, quan totes elles van perdre desocupats. Això sí, Sabadell és el municipi que menys aturats perd des de març de 2021 (-24,88%; 3.834 aturats menys), un dels pitjors mesos des de l’arribada de la Covid. En el mateix període, l’Hospitalet ha reduït l’atur un 57,81% (-7.141), Badalona un 37,02% (-4.622) i, finalment, Terrassa un 33,46% (-4.322).

La comarca també guanya aturats

D’igual manera que a Sabadell, al conjunt del Vallès Occidental la xifra d’aturats també ha augmentat aquest mes de gener. La comarca té 508 persones més a l’atur i trenca amb la tendència a la baixa iniciada els darrers tres mesos. Dit això, ara hi ha 46.126 vallesans a l’atur. En són 1.058 menys que fa un any (-2,29%).

Divuit municipis del Vallès Occidental han acabat el mes de gener amb més aturats que el mes anterior. En canvi, en tres municipis l’atur ha disminuït i en un s’ha mantingut inalterable.

Mateixa dinàmica a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, també ha patit un repunt de l’atur, que ha pujat en 5.306 persones (+1,53%) al gener, després del descens del desembre per l’impuls de la campanya de Nadal. Amb tot, s’ha assolit l’atur més baix en un gener des del 2008, quan hi havia 282.897 aturats.

En l’arrencada del 2023, Catalunya ha generat atur a un ritme inferior a la mitjana estatal (+2,5%) i s’ha situat quarta en la llista de comunitats amb més pujades per darrere d’Andalusia, Madrid i el País Valencià. A l’Estat, el nombre d’aturats ha registrat un increment de 70.744 desocupats en comparació amb el desembre, però s’ha mantingut per sota del llindar dels tres milions.

Comentaris
To Top