• Publicitat

    La utilitat de les cases ens fa infeliços

    Llorenç Vallribera: "Hem anat deshumanitzant les nostres llars i empobrint la qualitat de vida urbana"
    Opinió
    25 de maig de 2024

    Opinió de Llorenç Vallribera. Arquitecte sabadellenc i soci fundador de Vallribera Arquitectes.

    Intentaré, en els 1960 caràcters d’aquesta columna, desmuntar una de les creences que més ens limita per viure feliços a les nostres llars. Abans, m’agradaria que llegíssiu aquest anunci extret d’un portal immobiliari: “Pis de 120 m², 4 habitacions i 2 banys complets acabat de reformar. Cuina totalment equipada amb electrodomèstics de gamma alta.” Noteu quelcom estrany en la descripció? Jo, no. De fet, m’hi jugo un pèsol que la majoria de lectors heu trobat que l’oferta està bé. Fixeu-vos, però, que tots els paràmetres són quantitatius.

    Hi ha moltes raons per les quals habitar una casa s’ha convertit en un acte únicament útil. Nuccio Ordine, a l’assaig La utilitat de l’inútil, ens avisa dels problemes que genera la mercantilització de la vida. Aquesta tendència contemporània on tot es valora segons la seva utilitat redueix els individus a simples instruments de producció i consum. Les cases són un producte més: un benefici, una despesa i una inversió econòmica. Així hem anat deshumanitzant les nostres llars i empobrint la qualitat de vida urbana.

    Recuperar la importància del saber inútil en el camp de l’arquitectura ha de servir, com diu Juhani Pallasmaa, per tornar a una arquitectura sensorial on el sentit de la vista perdi el seu predomini i es recuperi la importància de la resta de sentits. Així podrem redefinir la idea de luxe i, fins i tot, aprendrem a relacionar-nos de nou amb el nostre entorn immediat.

    Com que no tinc més caràcters per ampliar aquests temes, us deixo una descripció alternativa a l’anunci del pis en venda anterior: “Es ven pis no massa gran. Obrint unes portes antigues de fusta amb vitralls de colors, pots unir la galeria i el menjador i fer dinars amb molts amics. A l’hivern, el sol escalfa ràpidament les rajoles ataronjades del paviment i, a l’estiu, les glicines del balcó fan una ombra molt agradable. L’aigua calenta surt de l’aixeta de manera gairebé instantània, no t’has d’esperar.” 1958 caràcters.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: