• Publicitat

  Un forjat molt singular a la casa Gorina Morató

  L'immoble té a la seva façana dues finestres molt singulars, úniques. Està situada al carrer de Joan Maragall (Centre)
  Aleix Pujadas Carreras
  29 de maig de 2024

  El Portalet fins al s. XVI i Cal Bessó després de forma popular, van ser els primers dos noms amb els quals es va conèixer l’actual carrer de Joan Maragall (Centre), anomenat així des de 1985, ja que 1911 fins aleshores era Poeta Maragall. Tot plegat perquè, tal com recorda una placa al costat de la porta d’entrada, es tracta de la “Casa pairal de Rosa Gorina, esposa de Josep Maragall. Pares de l’insigne poeta Joan Maragall i Gorina”.

  / David Chao

  Una de les principals singularitats de la casa, denominada casa Gorina Morató, són els forjats de les finestres de la façana en planta baixa. Dos forjats excepcionals, molt singulars i icònics de l’immoble, poc comuns en l’actualitat. Un d’ells mostra les inicials de Joan Gorina (J.G.) i l’altre té inscrita la data de construcció de la casa: 1848. Té, per tant, 176 anys d’història. Correspon al període del neoclassicisme romàntic i l’autor és desconegut.

  / David Chao

  Es tracta d’una construcció protegida en el catàleg de patrimoni local. Se’n protegeix parcialment l’estructura, inclosa la façana i la disposició d’aquests forjats, així com la posició del vestíbul i la caixa d’escala. També està protegida integralment la placa commemorativa citada anteriorment. La reixa dels balcons també és de forja. El pla de patrimoni recull que el promotor d’aquest casal, per les inicials de les reixes, “molt possiblement fou Joan Gorina Morató”, industrial tèxtil des de 1835 i “iniciador de la puixant nissaga tèxtil dels Gorina” que, amb els anys, va arribar a ser un referent estatal en aquesta matèria. 

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: