• Publicitat

  El nou xamfrà del carrer de les Tres Creus

  El despatx sabadellenc SausRibaLlonch signa aquest edifici de 32 habitatges sostenibles que es vol obrir a l’exterior i aposta per introduir el verd urbà
  Aleix Pujadas Carreras
  23 de març de 2024

  Pocs carrers de Sabadell poden presumir de tenir un xamfrà com el que hi ha entre els carrers de les Tres Creus, Sant Llorenç, República i Sallarès i Pla (Centre): es tracta d’un espai molt obert, assolellat i de pas, per la seva centralitat entre l’Ajuntament i les estacions de Rodalies Sabadell Centre, la d’autobusos i la Gran Via. Dos anys després d’haver iniciat les obres i tal com estava previst, el xamfrà s’està acabant de configurar amb una nova promoció de 32 habitatges amb locals en planta baixa i aparcament soterrani que signa el despatx d’arquitectura sabadellenc SausRibaLlonch –tots els pisos ja estan venuts–.

  Es tracta de dos edificis units per l’escala i l’espai on hi ha els dos ascensors de què es disposa. I és aquest nexe d’unió una de les síntesis del projecte perquè, tal com explica l’arquitecta Roser Saus, “l’edifici està concebut perquè els habitatges siguin passants i tinguis molts llocs de trobada, de comunitat. Hem buscat que no sigui tot tancat i que no tinguis mai una porta cega”. El vestíbul és un reflex d’aquesta filosofia, ja que és pràcticament obert. I també s’ha fet així perquè des de l’exterior es pugui intuir el pati que hi ha a l’interior de l’illa i, des d’allà, arribi llum del carrer, corri l’aire i es pugui veure l’exterior. Els habitatges també estan fets amb aquesta perspectiva i incorporen aïllament acústic, espais amplis i grans finestrals que permeten l’entrada de la llum natural, qualificació energètica A, aerotèrmia i materials lliures de contaminants, entre altres característiques perquè siguin sostenibles. Una altra singularitat és la continuïtat del paviment entre l’exterior i l’interior.

  Passat i present, junts

  L’edifici té diversos elements que recorden la història del lloc on es troba. Setanta-set és el número del carrer de les Tres Creus on es troba, però el 77 és més que això. És el número de l’última casa que hi va haver en aquesta parcel·la, la de la família Colomer, i el número que hi havia a la porta s’ha conservat i està a l’entrada de l’edifici, acompanyat d’un altre 77 més gran i modern. La casa Colomer era característica per les seves herbes enfiladisses a la façana i una gran buguenvíl·lia que hi havia al pati. En la nova promoció, s’ha plantat buguenvíl·lia, precisament, no només pel que aporta sinó per recordar la que hi havia hagut. Finalment, al pati interior s’ha conservat una imatge de la Virgen de los Reyes que ja hi era anteriorment.

  Fotos: David Chao

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: