• Publicitat
 • Publicitat

  Evitar la manca de son i saber reposar

  Fonamental. Per als infants és tan crucial descansar com l'activitat física o les classes lectives
  S’ha de saber dosificar l’activitat física i descansar quan toca
  Redacció
  8 de setembre de 2022

  [Sergi Estapé]

  Com a contrapartida als beneficis d’una bona activitat física, cal també ensenyar als infants de la necessitat del descans. És el que toca després l’esforç físic i han d’aprendre que un excés d’exercici tampoc pot ser bo i s’ha de saber dosificar. Sembla evident que amb més activitat física o intel·lectual s’incrementa la necessitat de descansar. L’alimentació i el descans col·laboren en aquest descans, principalment dormint, que és la manera de descans més important.

  És valuós, doncs, saber graduar les diverses activitats que fan els infants durant el seu dia a dia siguin a l’escola, a casa o a les extraescolars. Cal evitar que es fatiguin de manera exagerada i que no descansin les hores suficients, que els pot provocar un baix nivell d’atenció o dificultats per memoritzar. També hi ha la possibilitat que apareguin conductes inadequades, com la inhibició o la irritabilitat. Són factors que poden ser perjudicials en els processos de creixement, d’aprenentatge i de relació social i afectiva.

  Hi ha alguns estudis que certifiquen que hi ha parts del cervell que són més actives mentre dormim que quan estem desperts. És pel fet que llavors és quan s’assimila la informació rebuda al llarg del dia. Per això, els experts afirmen que dormir bé ajuda a recuperar l’energia del cos, però a la vegada millora la memòria i el rendiment cerebral. El son, en definitiva, juga un paper rellevant en els aprenentatges dels nens.

  Altres formes

  S’ha de tenir present que encara que el descans l’associem només al fet de dormir, hi ha altres maneres d’encarar el descans necessari. També descansen els infants passejant, llegint, xerrant amb la família, escoltant música o amb altres activitats que no estiguin relacionades amb l’exercici o l’esport.

  Mantenir unes rutines equànimes, que combinin acuradament l’activitat física i el descans, suposen un benefici per als infants. Cal tenir en compte que el son està lligat a la salut i a la qualitat de vida i, per això, es fa necessari que els nens dormin les hores necessàries d’acord amb la seva edat.

  No és gens favorable per a ells un excés d’activitats extraescolars, l’abús de la tecnologia, especialment abans d’anar a dormir o consumir segons quins aliments o begudes, que poden ser massa estimulants. I, sobretot, cal marcar uns horaris.

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Publicitat
 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: