• Publicitat

    Benestar, també emocional i mental

    Una família es dirigeix a l'escola el primer dia de curs | Òscar Espinosa
    Opinió
    8 de febrer de 2024

    [Josep Maria Jordana, psicòleg i codirector de La Fita Psicologia]

    Històricament, s’ha donat molta importància al rendiment acadèmic dels infants i també al seu estat físic. Per sort, cada cop més famílies posem també el focus en el seu benestar emocional i mental: un estat positiu que fa que els infants se sentin bé amb ells/es mateixos/es, tranquils/es i amb un bon nivell d’autoestima. També és un factor clau per a entendre la felicitat i la qualitat de vida de les persones. Gaudir d’un bon estat emocional, juntament amb altres habilitats, els donarà la capacitat d’afrontar el dia a dia sense problemes i de superar amb més facilitat les situacions adverses de la vida. 

    Tenir uns hàbits de vida saludables és bàsic per a tenir una bona salut mental. Val la pena fomentar la pràctica habitual de l’esport, ja que aporta múltiples beneficis, també a escala psicològica, i és una activitat que acostumen a gaudir molt. És important estar en contacte amb entorns naturals i fer activitats a l’aire lliure, ja que dona als infants sensació de calma. També hem de tenir en compte la necessitat que descansin bé i tinguin un son de qualitat, mengin de forma saludable o tinguin normes bàsiques d’higiene. 

    Les famílies s’acomiaden dels infants el dia de tornada a l’escola | Escola Virolet – Aina Torres

    Les relacions socials són cabdals per als humans i els infants no en són una excepció. Poder relacionar-se amb els seus iguals de forma natural, jugant o aprenent, fa que puguin desenvolupar habilitats socials com l’empatia i l’assertivitat, que són claus per a la seva felicitat i per desenvolupar-se com a persones. Créixer tenint unes relacions sanes, aportarà diversió i entreteniment als petits/es i els ajudarà a construir la seva identitat.

    Un sistema familiar fort, sigui quin sigui el tipus de família, aporta tranquil·litat i seguretat als infants. Els pares i mares som un model per als nostres fills/es i la nostra manera d’actuar i de relacionar-nos serà, en gran part, imitada per ells/es. L’estil educatiu de la família marcarà el desenvolupament dels infants: és important que els mostrem afecte i que els exigim segons el seu nivell maduratiu. És fonamental que se sentin escoltats a casa i que puguin expressar com estan emocionalment a les seves figures de més confiança. Posar-los límits els ajudarà a estar segurs i les rutines, sobretot als més petits, els aportaran tranquil·litat. Que se sentin estimats farà que s’estimin a ells/es mateixos/es.

    Tots aquests factors ajudaran els infants a créixer segurs, feliços i amb calma, i els donaran la capacitat de ser resilients i de tenir una òptima autoestima.

    El vertigen d’una nova etapa

    Un canvi de curs sempre representa nous reptes, il·lusions i desafiaments per als infants i les seves famílies. En aquest cas, però, ens centrarem en els canvis que suposen, també, un canvi d’etapa (escola bressol a educació infantil, infantil a primària i primària a institut) perquè són els que acostumen a generar més nervis i inseguretats. Però, com preparar i ajudar els infants amb el canvi?

    Un infant penja la motxilla el primer dia d’escola | Escola Pia de Sabadell – Òscar Espinosa

    En primer lloc, anticipar-los els canvis amb antelació els ajudarà a estar més tranquils: canvi físic de l’espai o d’edifici, si anirà amb algun germà o germana gran, etc. Explicar on aniran, amb qui o què faran, pot ajudar els infants a familiaritzar-se amb la nova situació.

    És molt important escoltar i empatitzar amb els nostres fills/es i transmetre’ls i mostrar-los seguretat. Validar les seves emocions serà un factor clau, ja que cada infant viu de manera diferent aquest tipus de canvis i poden expressar nervis, ràbia, tristesa o por davant d’aquest canvi. 

    També podem utilitzar petites argúcies perquè puguin connectar amb nosaltres i amb espais de seguretat. Per exemple, una polsera compartida amb la mare, una nota a la carmanyola de l’esmorzar, etc. 

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: