Ciutat

El primer bus autònom de Catalunya farà una gira a vuit municipis durant la tardor

Imatge promocional de l'autobus autònom Erica / CEDIDA

La Generalitat de Catalunya ha presentat la posada en circulació del primer bus autònom a Catalunya. El bus (anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable), circularà per vuit municipis catalans entre el 7 de setembre i el 28 d’octubre. La gira començarà a Sant Cugat del Vallés, i el bus visitarà posteriorment Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic.

El president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, ha declarat que els dos objectius principals són donar l’oportunitat de conèixer “un sistema de transport de desenvolupament tecnològic important pel futur” als ajuntaments, i que la població d’aquests municipis i la resta de Catalunya pugui observar en primera persona “els avantatges i possibilitats del bus sent ells mateixos “els protagonistes d’una experiència innovadora”.

Xena també ha explicat els requisits per a cada municipi a l’hora de participar a la gira: la possibilitat de recarregar un vehicle elèctric, una zona restringida per a altres vehicles i bona cobertura de GPS. Jordi Xena, a més, ha assegurat que “l’arribada del bus autònom marcarà una fita històrica del nostre país, i que el 7 de setembre de 2018 passarà a la memòria com a un dia transcendental”.

Com funciona el bus?

El vehicle, fabricat per l’empresa estatunidenca EasyMile i amb la francesa Transdev com a operadora, és elèctric, té capacitat per a 12 persones, sis assegudes i sis dretes, i la seva velocitat de circulació és de 18 km/h. Les rutes que realitzarà, d’entre 300 i 500 metres, seran enregistrades prèviament amb una sèrie de processos informàtics, d’uns dos dies de durada.

Els responsables del projecte del bus autònom. El tercer per l’esquerra és el Regidor d’Espai Públic de Sabadell, Xavier Guerrero / ACN

Els recorreguts, totalment gratuïts, només constaran d’una parada d’inici i una de final, i un enginyer especialitzat en el funcionament del bus serà en tot moment a l’interior per “ser d’ajuda als usuaris”. A més, una carpa informativa serà a les dues parades de cada municipi, i una enquesta realitzada per la Universitat de Barcelona permetrà a les institucions conèixer les opinions dels ciutadans que pugin al bus.

Pel que fa al finançament del projecte, el director general de l’AMTU, Joan Prat, ha explicat que el cost total de la campanya és d’uns 300.000 euros. D’aquest total, gairebé un 50% és assumit per les institucions dels municipis participants, mentre que la resta està cofinançada per la Generalitat i l’AMTU. Les institucions, a més, han facilitat un domini web on tota la informació és a l’abast dels ciutadans.

Comentaris
To Top