Publicitat
Ciutat

L’autor de l”Informe Machado’ el defensa i critica la polèmica que es va generar

L’autor del polèmic informe sobre el nomenclàtor el defensa en les Jornades Nomenclàtor

L’autor del polèmic ‘Informe Machado’, Josep Abad i Sentís, ha defensat aquest matí el seu estudi sobre la revisió del nomenclàtor local en les Jornades Nomenclàtor 2018 al Casal Pere Quart, davant una quarantena de persones, entre elles, l’Alcalde i la regidora de Cultura.

Segons Abad, la polèmica d’ara fa un any va ser “falsa i interessada”, perquè l’informe es basa en els criteris tècnics del mateix tipus d’informe de l’any 1983, elaborat per Andreu Castells, i que ha assegurat que aleshores no va despertar la mateixa crítica. “Les polèmiques no passen perquè sí”, ha assegurat.

L’historiador ha mantingut que al nomenclàtor de Sabadell hi ha mancances, “pel dèficit de representants de la cultura catalana”, i excessos del “model pseudocultural franquista, noms pseudohistòrics i noms irrellevants”.

Abad ha fet un breu repàs a l’informe, del que ha destacat que “assenyalem que encara avui en dia ens trobem que a nivell històric hi abunden noms que representen mites de la història espanyolista”, també a nivell geogràfic l’autor ha insistit que al nomenclàtor local “ens trobem amb una sobrerepresentació de muntanyes, rius i ciutats castellanes”, i a nivell cultural “refermem, tal com diu l’informe del 1983”, que al costat d’escriptors reconeguts com Cervantes, Quevedo o Velázquez, “n’hi ha d’altres que no justifiquen la seva incorporació al nomenclàtor” en detriment de referents culturals propis.

Josep Abad ha lamentat que la polèmica que es va generar per la publicació de l’informe va ser “manipulant i mentint”, i ha reclamat que la pressió mediàtica o la que pugui exercir qualsevol entitat o organització no pot paralitzar tirar un debat sobre nomenclàtor, i ha demanat als polítics vèncer pors i prendre una actitud “decidida i ferma”. Segons Abad, la polèmica es va fer “no amb arguments científics i històrics, que hauria estat d’agrair, sinó ideològics”.

Publicitat
Comentaris
To Top