Ciutat

Arriben les palmes i palmons als nostres carrers

Les paradetes de venda de palmes i palmons ja són aquí, senyal inequívoc que arriba el dia de Rams. N’hi haurà en diferents punts de la ciutat, al Centre, a Ca n’Oriac, la Creu Alta i la Creu de Barberà. La majoria hi seran fins dissabte 13 d’abril i algunes fins l’endemà diumenge 14.

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment. Tradicionalment és el regal que els padrins fan als fillols el diumenge de Rams. Mentre els palmons són llargs, estilitzats i senzills, fets a partir d’una sola fulla de palmera, les palmes requereixen un treball més artesanal, amb les fulles trenades fent filigranes i figures artístiques. Antigament els nens portaven palmons i les nenes palmes.

D’on ve aquesta tradició?

Són típics de la festivitat de Rams perquè rememoren l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on segons les escriptures va ser rebut per la multitud amb rams. Hi ha qui porta a beneïr rams de llorer, i en algunes famílies és tradició penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la exposada tot l’any, perquè es creu dóna protecció i sort.

A alguns pobles hi ha fires especialitzades on es poden trobar palmes, palmons i tota mena de cintes, flocs, figuretes i llaminadures per decorar-les. Aquesta celebració es fa a molts països d’Europa, com Alemanya, Croàcia, Espanya, Geòrgia, Itàlia, Lituània Malta, Polònia i Portugal. Als Països Catalans, el dia de Rams es commemora anant a l’església a beneir el palmó dels nens i la palma de les nenes. En alguns indrets es complementa la celebració menjant el tortell de Rams.

Comentaris
To Top