Ciutat

Cas Mercuri: la llista de dietes i viatges “falsos” al Consell Comarcal, al descobert

27.877,70 euros gastats de l’erari públic suposadament de manera injustificada a través de 158 dietes i viatges. És la sospita que ronda des del 2014 sobre Paco Fernández, l’exgerent de tres consorcis del Vallès Occidental, en el marc de la investigació de la peça 25bis del cas Mercuri. Ara, aquest diari ha tingut accés al detall dels justificants que, segons apunta la Fiscalia Anticorrupció en les seves diligències prèvies, “no s’haurien realitzat i s’haurien certificat falsament” o bé s’haurien percebut de manera suposadament il·lícita.

Els fets es remunten a entre gener del 2011 i novembre del 2012, quan Fernández era el gerent de tres institucions públiques vallesanes: Consorci per a la Gestió de Residus, Consorci de Turisme i Consorci per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica, tots ells vinculats amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Segons Anticorrupció, Fernández va atribuir-se diners públics a través de quatre fórmules, sempre de manera indiciària: cobrant dietes i quilometratges que no s’haurien realitzat (17.141,43 euros), “duplicant o fins i tot triplicant” les compensacions per quilometratge o manteniment del vehicle propi en diversos consorcis (7.177,87 euros), fent ús del Teletac per a altres usos no laborals (174,55 euros), realitzant despeses “particulars o alienes a les seves funcions” amb les targetes de crèdit o en un consorci erroni (1.888,19 euros).

L’exgerent del Consorci de Residus, del de Turisme i del d’Ocupació del Vallès Occidental, Francisco Fernández / ACN

A banda, la Fiscalia Anticorrupció quantifica els fons dels residus que s’hauria endut del Consorci de Residus per pagar els avions, allotjament, restauració i pàrquing per a l’assistència al Congrés Federal del PSOE del 2012, celebrat a Sevilla, i d’uns actes realitzats a Almeria pocs dies abans. Anticorrupció sosté que la quantia sostreta per Fernández per sufragar els costos del viatge arriba als 1.519,66 euros. De part d’aquests diners se n’hauria “beneficiat” l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos (326,50 euros) i Montserrat Gallardo, persona vinculada al PSC.

Extracte del text de Fiscalia Anticorrupció / D.S.

Partides detallades

Dels imports suposadament cobrats de manera il·lícita per Fernández, a partir de les dades d’Anticorrupció, destaquen les partides de viatges que s’haurien falsejat. Bilbao, Alacant, València, Ciudad Real… són alguns dels indrets que figuren. Els trajectes a Madrid, amb un import que es mou sobre els 500 euros per cada ocasió, es repeteix fins a 20 vegades en menys de dos anys.

D’entre els viatges que suposadament s’haurien compensat per duplicat o triplicat, hi ha trajectes diaris, des d’anar fins al Vapor Llonch fins a visitar l’Associació Catalana de Municipis a Barcelona. D’entre els usos suposadament particulars de la targeta, figuren compres quotidianes, com xiclets i preservatius (6,98 euros), el pàrquing d’un dia a l’aeroport quan feia un viatge organitzat (46,35 euros), o benzina en cap de setmana amb compra de pa i carbó inclosa (44 euros). Per tot plegat, la Fiscalia Anticorrupció ha identificat, en el marc de les diligències, un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de falsificació documental per a Paco Fernández, com a autor material (nou anys i sis mesos), i a títol lucratiu per part de Bustos i Magdalena Gallardo.

TAULA DE DETALL: Les despeses injustificades de Paco Fernández, segons Anticorrupció

Si ho visualitzes des del mòbil, canvia a l’orientació horitzontal.

Comentaris
To Top