Ciutat

La quimioteràpia a casa, el nou servei del Taulí

El Taulí posarà en marxa el mes de març un servei pioner de quimioteràpia a domicili. L’anunci coincideix amb el Dia mundial contra el càncer, aquest 4 de febrer i d’aquesta manera es vol contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics, que sovint s’han de traslladar al centre hospitalari “per fer coses que les poden fer perfectament, i amb seguretat, a casa seva”, tal com destaca el director del servei d’Oncologia Mèdica, Miquel Àngel Seguí.

Un pacient, fent quimioteràpia al Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

L’hospital de Sabadell oferirà aquesta possibilitat a pacients amb baix risc de complicacions i amb tractaments d’una durada inferior a 60 minuts, que són entre el 12 i el 14% del total. Inicialment es preveu començar amb uns 180 tractaments mensuals de quimioteràpia i immunoteràpia que es realitzen a l’Hospital de Dia d’Oncologia.

Aquest pas endavant en el tractament serà possible gràcies a l’estreta coordinació dels serveis d’Oncologia Mèdica, Hematologia, Farmàcia i Hospitalització a Domicili. Les infermeres de l’equip d’Hospitalització a Domicili seran les referents assistencials que portaran la medicació directament preparada des de la Farmàcia hospitalària, i que es quedaran al costat del pacient durant tota l’estona de durada del tractament. La companyia biofarmacèutica Bristol Myers Squibb finança una part de la posada en marxa del programa.

5.000 procediments oncològics a domicili anualment

Els mateixos serveis que faran possible la quimioteràpia a domicili també col·laboren des del mes de juny fent la retirada a casa de les bombes d’infusió (per a l’administració de medicació endovenosa) que 48 hores abans s’han vingut a col·locar els pacients al mateix hospital. Així, entre els tractaments de quimioteràpia i la retirada de bombes d’infusió, la previsió és arribar a realitzar anualment uns 5.000 procediments oncològics i hematològics a domicili.

Previsió d’incrementar els diagnòstics

Durant el 2020, a causa de la pandèmia, el Taulí va diagnosticar un 24% menys de nous casos de càncer. En total es van registrar 1.250 nous diagnòstics, a diferència dels 1.805 de l’any anterior. Per això, Seguí apunta que passat el pitjor moment de la pandèmia l’hospital creu que tindrà un increment de pacients. En aquest sentit, fer més quimioteràpies a domicili també permetrà a l’hospital tenir més espai disponible per atendre aquests nous pacients.

“Hem d’activar tots els circuits que estiguin a les nostres mans per afavorir el diagnòstic ràpid i donar la millor resposta a tots aquells pacients que han estat deixant de venir a l’hospital aquests darrers mesos, davant la sensació que no podien accedir al sistema sanitari”, assenyala Miquel Àngel Seguí.

Comentaris
To Top