Ciutat

Salut es compromet a reobrir el CAP del Poblenou

Des de la primera onada, a mitjans de març, el consultori mèdic del Poblenou ha estat tancat, sine die, de forma indefinida. Aquest divendres, però, Salut ha obert la primera escletxa perquè l’equipament pugui reobrir. La consellera Alba Vergés ha comunicat al grup municipal d’ERC el compromís del departament perquè es recuperin alguns dels serveis que fins ara s’havien hagut de derivar a altres Centres d’Atenció Primària de la ciutat.

Fonts de la conselleria asseguren que estan estudiant com reobrir l’equipament i quines àrees entraran en funcionament, per tal de garantir l’atenció i que sigui un espai segur pel que fa al coronavirus. Salut va prendre la decisió de tancar el consultori argumentant que l’espai no permet garantir el doble circuit Covid i no-Covid que asseguren que cal en una situació com l’actual de pandèmia.

Però l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, però, ha introduït un matís de dubte en el compromís de Salut respecte a l’equipament, que l’ha enganxat per sorpresa: “Ens van dir que ho farien el desembre, abans de Nadal, i encara ho estic esperant”, ha criticat en la roda de premsa de presentació dels projectes per demanar els fons europeus Next Generation. “És el que estem exigint i, com a Govern, no acceptarem res que no sigui la reobertura”, ha afegit. Si finalment el consultori acaba reobrint, Farrés ha assenyalat que “l’èxit serà dels veïns del Poblenou, que són els que realment han reivindicat aquest espai”.

Mentre no reobri l’espai, els veïns del Poblenou disposen del CAP La Serra, al barri de Torre-romeu. Tanmateix, Salut sosté que ha incrementat l’atenció domiciliària: durant l’any passat, es van fer un 62,3% més de visites d’infermeria i un 32,2% més de medicina al barri.

Llargues reivindicacions veïnals

Des del primer moment, el tancament del consultori ha suscitat nombroses reclamacions a la Generalitat per part d’associacions de veïns, de l’Ajuntament i de la majoria de grups municipals.

Fins a quatre vegades s’ha demanat al ple municipal que reobri l’espai, a través de mocions de partits polítics o de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell –i l’Associació de Veïns del Poblenou–. Tots els grups municipals han anunciat el seu posicionament favorable a la reobertura. I, a excepció d’ERC, han votat a favor de reprendre el servei. Els republicans, que són al capdavant de la cartera de Salut a la Generalitat, es van abstenir a la darrera moció al·legant que, tot i que volen que reobri el consultori, s’ha de fer “en el moment que sigui segur”. A més, van denunciar que la moció tenia fins electoralistes. Aquest posicionament ha aixecat crítiques de la resta de forces polítiques de la ciutat.

Els veïns també s’han mobilitzat. Setmanalment, a davant de la direcció de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Vallès Occidental, situada a la Rambla. I també a través de dues grans assemblees, a l’Escola Juan Ramón Jiménez.

Comentaris
To Top