Publicitat
Ciutat

Paco López: “El 2032 venç el contracte de TUS, però no serà el final de la cooperativa”

“El repte és l’electrificació de la xarxa d’autobusos”. Paco López, president de TUS i membre de la junta directiva des de fa 30 anys, fa una mirada al passat de la cooperativa i ens avança com canviarà la fisonomia del servei en la propera dècada.

Quaranta anys d’història. Quin balanç en fa? Començar va ser tota una aventura. La gestió del transport públic, ben sortit del franquisme, estava en mans molt concretes i la cooperativa va ser un canvi. El balanç és molt positiu. Si no fos pel compromís polític de Toni Farrés i la confiança dels usuaris sabadellencs, no hauria funcionat. És un orgull que hagi escrit la nostra història tanta gent anònima.

La previsió és que TUS bufi 50 espelmes a Sabadell. Després, quan venci el contracte, quin és el futur de la cooperativa? Aquest no és el final de la cooperativa. Hi ha moltíssimes opcions. L’empresa participarà en el nou concurs. O potser es planteja una municipalització o la creació d’una societat mixta. S’acaba el contracte actual, però n’hi ha més.

Paco López, president de TUS / lluís franco

Paco López, president de TUS / Lluís Franco

Aleshores, el final de la concessió no limita el marge de maniobra que té TUS per continuar evolucionant? En absolut. Continuem on fire, com si quedessin mil anys de contracte vigent. I renovant la flota fins a l’últim moment.

Com veurem canviat el servei d’autobusos en els propers deu anys? Hem d’electrificar la flota. Anem cap a aquest camí. Però també cap a incrementar la cobertura a Sabadell. Haurem d’ampliar servei a Can Gambús quan aquesta zona creixi en habitants. I també a la resta de barris en creixement. Evolucionarem al ritme de Sabadell, ens adaptem.

Fa temps que feu proves amb vehicles elèctrics. Quan els podrem veure a la flota? D’aquí a un parell d’anys veurem els primers autobusos elèctrics. Ara estem creant una central de recàrrega a la cotxera, condicionar les instal·lacions és el primer pas.

Una cosa que milloraria de TUS i una de la qual està satisfet. Hi ha una molt bona cobertura als barris de Sabadell, i la gent fa una bona valoració del servei. Com a tret a millorar, més freqüències a algunes línies.

A quines línies? A l’L8, per exemple. Tot i que té poca afluència d’usuaris.

La Covid ha estat un cop dur per al transport públic. Tenim el 76,6% dels passatgers del 2019. Esperem tancar l’any amb el 85%.

Els usuaris han acceptat l’ús de la mascareta al transport públic? Sí, no hi ha hagut cap incidència, a excepció d’un cas molt concret.

40 anys deuen deixar alguna anècdota per recordar. TUS no va poder sortir un cop per una nevada molt forta. I vam rebre una trucada d’un veí que volia agafar l’autobús perquè els cotxes no podien circular. Com si els autobusos sobrevolessin la carretera!

Publicitat
Comentaris
To Top