Diners

Com reduir costos davant l’escalada de preus energètics

La Fundació per la Indústria va organitzar dilluns una jornada sobre l’ús eficient de l’energia / ACN

L’augment del preu de la llum i del gas preocupa a les empreses industrials, que en són les principals perjudicades a causa de la seva activitat. Des del sector ja s’estan pensant alternatives per tal que l’afectació sigui la mínima possible. Diferents experts aposten per les energies renovables i per solucions predictives i innovadores d’indústria 4.0 (intel·ligència artificial, connectivitat i digitalització), que ajudarien a fer un ús eficient de l’energia i a estalviar costos.

Algunes de les possibles solucions es van presentar el dilluns passat a la primera conferència del cicle de jornades Innovació 4.0 per reptes de la indústria, organitzades per la Fundació per la Indústria-Sabadell 1559 i el Departament d’Acció de la Generalitat de Catalunya. De fet, fins a cinc representants d’empreses industrials, així com el director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Joan Ramon Morante, van intentar donar resposta als molts dels principals reptes que té actualment la indústria catalana.

Principals recomanacions

D’entrada, Morante va exposar algunes recomanacions per a les empreses amb el propòsit de reduir el cost de l’energia. La primera és apostar per l’autoconsum industrial, a través de, per exemple, plaques fotovoltaiques a les mateixes naus de les companyies. “Les energies renovables són una font sostenible, de baix cost i tenen una emissió de carboni gairebé insignificant”, va assenyalar el director de la IREC.

Així mateix, Morante també va aconsellar prendre partit per a la cogeneració d’energia. “Hi ha indústries que tenen calefacció, de manera que en lloc de malgastar la calor, poden reutilitzar-la per generar electricitat”, indica. De fet, una empresa present a la conferència es dedica a crear solucions termoelèctriques que permeten fer això i, a més, reconvertir l’energia en neta. És el cas d’AEInnova. El seu director general, David Comellas, assegura que les solucions de l’empresa redueixen un 65% els costos energètics de les companyies.

D’altra banda, el director tecnològic de Grup Saltó, Jordi Cabau, va explicar que l’empresa elabora una plataforma d’intel·ligència artificial que optimitza les màquines de les empreses per reduir el seu consum energètic. I per acabar, les empreses Gomà-Camps i Tecmant, a través dels seus directors tècnics, també van presentar solucions innovadores per ajudar les companyies a fer un ús eficient de l’energia.

Comentaris
To Top