Ciutat

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell: “La ZBE de Barcelona penalitza qui no té diners”

A poc a poc i bona lletra, diu el refrany. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, és prudent a l’hora d’implementar una zona de baixes emissions (ZBE), tal com demanen l’Estat i la Generalitat, i recomana la Unió Europea. Després de la sentència que anul·la les restriccions de Barcelona, demana al Govern català que treballi per un marc normatiu i uns criteris comuns.

S’aplicarà una ZBE el 2023? La sentència sobre les restriccions de Barcelona condiciona la seva posada en marxa a Sabadell?

No la implementarem el 2023. Estem treballant sobre alguns elements, però després de la sentència cal estudiar com posar-la en marxa. En el que estem tots d’acord és en la necessitat de prendre mesures que millorin la qualitat de l’aire.

Els municipis de l’Arc Metropolità es van reunir amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per demanar-li una moratòria.

Crec que s’ha de pensar abans de fer qualsevol canvi, i que l’aplicació d’una zona de baixes emissions no es pot fer en un dia. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, entén el problema i s’ha mostrat receptiva a flexibilitzar les dates per aplicar-la.

Alcaldessa Marta Farrés

/ LLUÍS CLOTET

No ho veuen clar? Per què ho demoren?

Una zona de baixes emissions és menys o més efectiva segons com es faci. Si restringim el trànsit en alguns carrers, ho hem de fer sense generar un col·lapse en els carrers limítrofs i més CO2. A banda, hi veig un factor social: no pot ser que la lluita contra el canvi climàtic sigui una lluita de desigualtats, com va passar amb la Revolució Industrial. La zona de baixes emissions, tal com està pensada a Barcelona i Sant Cugat, penalitza qui no té diners i premia qui en té i per tant pot canviar-se el cotxe. En aquest sentit, crec que cal atorgar més ajuts per renovar el parc de vehicles.

La intenció del Govern de la Generalitat és posar restriccions en 67 municipis catalans de més de 20.000 habitants el 2025. Afectaria Sabadell i Terrassa, però també Sant Quirze i Castellar, entre d’altres. 

L’aire no té fronteres, i crec que el plantejament és correcte. Demano a la Generalitat que exerceixi les seves competències i posi les condicions per fer unes ZBE útils i de manera coordinada.

Amb criteris comuns?

És clar, les normes que s’apliquin a Sabadell no poden ser diferents de les de Terrassa, Manresa o Barcelona… El que no tindria sentit és que cada cop que entri en una ciutat hagi de donar d’alta el meu vehicle, per exemple.

Posaran càmeres de trànsit per controlar les entrades i sortides?

La tecnologia ens permet no haver de tenir un policia al darrere de cada ciutadà. Posarem càmeres fixes al Centre, a les zones i carrers per a vianants, perquè només hi puguin accedir veïns i furgonetes per càrrega i descàrrega en hores autoritzades. Si hi accedeix un vehicle no autoritzat, automàticament s’imposarà una multa.

On aniran?

Estem acabant de definir les ubicacions. En posarem als carrers on ja hi ha pilones de control d’accés i en altres zones per a vianants del Centre.

DADES: Sabadell, obligat a fer una ZBE amb només un 3% de vehicles sostenibles

Comentaris
To Top