Ciutat

Mor el fotògraf Antoni Grau a l’edat de 96 anys

El sabadellenc Antoni Grau López va morir el passat dissabte, 6 d’agost, a l’edat de 96 anys. Grau va ser un referent del món de la fotografia de Sabadell, i també catalana, fins a liderar el Càmera Club Sabadell i de la XIII Biennal Nacional i Internacional de Fotografia a Sabadell. Va ser distingit amb destacats premis nacionals i internacionals per la seva tasca i passió per la fotografia. A banda, Grau va ser director de filatura d’una fàbrica tèxtil durant molts anys i va escriure quatre llibres relacionats amb el municipi. Se’l coneixia també per la seva extensa biblioteca fotogràfica, ja que va aglutinar més d’11.000 fotografies del Sabadell antic i va convertir el seu estudi en un dels arxius fotogràfics més grans de la ciutat.

Autoretrat d’Antoni Grau López / CEDIDA

Antoni Grau va néixer l’any 1929 a Barcelona. Les primeres passes, però, ja les va fer a Sabadell, des d’on es va establir per a la resta de la seva vida. Va entrar com a aprenent a una empresa tèxtil i també a un taller d’ebenisteria. Més tard, va deixar la fusta per dedicar-se a la filatura. Amb ganes de prosperar, Grau va arribar a ser el director. En diverses ocasions, Antoni Grau ha estat considerat el fotògraf que, mirant des de l’objectiu de la càmera, més es coneix Sabadell. Tot i que la fotografia no era la seva professió, era la seva principal vocació; un fet encara més rellevant tenint en compte que va ser una persona autodidacta.

La seva obra bibliogràfica recull quatre obres diferents, totes relacionades amb Sabadell i els seus habitants. Són Sabadell abans i ara (1985), Imatges per al record (1993), Cent anys de la vida sabadellenca (1995) i Del Sabadell de l’avi al Sabadell del nét (1999), les fotografies del qual van exposar-se al Casal Pere Quart.

Comentaris
To Top