Ciutat

La Policia Municipal podrà utilitzar pistoles Taser en casos límit

La Policia Municipal es dotarà de pistoles Taser, després que el ple ho hagi aprovat aquest dimarts

La Policia Municipal es dotarà de pistoles Taser. El ple municipal ha aprovat incorporar aquest element de defensa i protecció al cos local de policia en casos extrems. Les pistoles, que emeten descàrregues elèctriques que permeten reduir presumptes delinqüents en situacions greus, ja s'utilitzen pels Mossos d'Esquadra i per una desena de cossos municipals arreu de Catalunya.

El Govern ha explicat que properament facilitarà aquestes armes a la Policia Municipal. Les pistoles s'assignaran al cap de torn, segons ha explicat el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. "Tenim una evolució tecnològica que facilitarà l'acció de la policia i que evitarà mals majors", ha defensat el màxim responsable polític de la Policia Municipal. En paral·lel a la incorporació d'aquestes armes, es preveu crear una formació i un protocol específics a la Policia Municipal.

La mesura, segons ha explicat l'executiu, compta amb un informe favorable de l'intendent major del cos, Joan Antoni Quesada, i segueix la línia dels Mossos d'Esquadra, que van incorporar aquesta arma l'any passat després d'un debat al Parlament de Catalunya.

La Policia Municipal es veurà afectada per la decisió del ple de dotar de pistoles Taser al cos / LLUÍS FRANCO

La incorporació de pistoles Taser ha entrat en l'escenari polític a través d'una moció, presentada conjuntament per PSC i Ciutadans, en la qual es justifica la incorporació de l'arma perquè redueix les lesions dels agents de policia quan han de fer front a situacions d'especial gravetat, com en l'actuació cos a cos entre el policia i el suposat agressor. En el text aprovat, es proposa l'electrocució "com a opció vàlida per a la reducció física", sempre que abans s'hagi intentat mediar amb el presumpte delinqüent. És una alternativa intermèdia entre la porra i l'arma de foc.

"Poden portar a la mort"

L'arribada de les Taser a Sabadell han estat molt criticades per ERC i la Crida. Ambdues formacions s'hi han mostrat clarament en contra. Han exposat que no correspon amb el seu model de la Policia Municipal i han advertit dels riscos de l'electrocució. La regidora anticapitalista Nani Valero ha assegurat amb contundència: "Són armes que poden portar a la mort" i després ha assenyalat les persones amb cardiopaties, dones embarassades o drogodependents com a grups d'especial risc.

Publicitat

El regidor d'ERC Raúl García Barroso ha assegurat que la decisió "xoca amb els advertiments de diversos col·lectius, com Amnistia Internacional". En un informe d'aquesta entitat s'ha considerat que la taxa de mortalitat de l'ús de les pistoles Taser es troba en l'1,4% i la qualifiquen d'"instrument de tortura". Precisament, la mateixa Amnistia Internacional Catalunya ha considerat que la mesura és "molt preocupant" i ha anunciat que vigilarà que "no suposi cap vulneració dels Drets Humans".

La mesura ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups proposants –PSC i Ciutadans–, de Junts per Sabadell i Podem. Tots ells han considerat que la mesura permetrà augmentar la seguretat dels agents policials en situacions límit. "No tenim una societat idíl·lica i els policies es juguen el seu físic però no ho han de fer més de l’imprescindible", ha apuntat el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, que s'ha preguntat: "Què li diem a un agent quan s’ha d’enfrontar a un agressor amb un ganivet i no pot emprar les eines de les democràcies liberals?". Els de Lourdes Ciuró i la regidora podemista Marta Morell han insistit que cal una formació prèvia i un protocol per evitar actuacions innecessàries. "La seva utilització ha de ser molt acurada", ha assenyalat el regidor de Junts Francesc Baró.

Com funciona una pistola Taser?

Els dards d'una Taser transmeten la càrrega elèctrica –50.000 volts en buit i 400 en contacte amb una persona amb un corrent de 2,1 mA– i estan units a la pistola a través d'un cable de fins a 7,5 metres de longitud. La càrrega elèctrica reacciona amb el cos de manera que atordeix els músculs del cos i permeten la immobilització. En aquest sentit, es preveu utilitzar-la en els casos en què perilli la integritat física de l'agent perquè l'agressor faci ús, per exemple, d'una arma blanca.

Les pistoles poden gravar la utilització que en fan els agents per evitar possibles abusos. En la seva memòria interna s'encripten les imatges del moment en què se'n fa ús. Quan es treu l'arma, s'activa la càmera i un cop es procedeix a l'electrocució, es queden guardats els 30 segons previs a la càrrega elèctrica.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top