Publicitat
Vallès

Un botó del pànic per alertar de lladres al domicili

L’aplicació permet enviar quatre tipus d’avisos immediats a la policia / VICTÒRIA ROVIRA

Amb un sol clic, pots comunicar a la policia qui ets, on ets i davant de quin perill et trobes. Ho fa possible una aplicació catalana de seguretat ciutadana, que en tan sols dos segons envia un senyal de geolocalització a comissaria. Un botó del pànic. Es tracta de BeeSafe, que es va implementar a Matadepera ara fa poc més d’un any com a resposta a una onada de robatoris en domicilis del municipi. I ja hi ha més de 800 llars registrades que la tenen.

“És una eina que digitalitza i agilitza les alertes, sense necessitat de trucar. És completament silenciosa; per tant, l’avís passa desapercebut”, assenyala el sabadellenc al capdavant del projecte, Marc Valls. BeeSafe planteja múltiples beneficis de cara a la ciutadania: “És una aplicació atractiva per a la gent jove i, a la vegada, prou senzilla per a la gent gran i els menors”, ressalta el desenvolupador del negoci.

Quantes persones tenen guardat el número de la Policia Local al telèfon? Amb aquesta aplicació, que estalvia intermediaris, deixa de ser necessari. També permet afegir informació addicional que els agents reben immediatament, com per exemple la presència de nens al domicili o persones grans que estan soles.

Un dels socis que va crear BeeSafe es va trobar un lladre rondant per casa

L’embrió de l’aplicació va ser, precisament, un robatori. Un dels socis que va crear BeeSafe es va trobar un lladre rondant per casa i, des que va trucar a la policia, van passar 45 minuts abans que aparegués un agent. Per evitar que això passi, l’eina funciona a través de quatre alertes, de menys a més gravetat, per informar automàticament: presència estranya al carrer, activitat sospitosa a casa veïna, incidències amb l’alarma de casa i hi ha intrusos a casa.

Gràcies als avisos, a Matadepera s’han dissuadit lladres i, fins i tot, en alguns casos, se n’han detingut. “La població s’ho ha fet seu, ho utilitzen amb molt seny. Pràcticament no s’ha fet cap mal ús en tot l’any, a excepció d’una vegada que volien gestionar un tràmit per l’Ajuntament i van fer servir l’aplicació”, reconeix el regidor de Seguretat i Protecció Civil, Marcel·lí Bosch, qui avança que està previst que el municipi millori l’eina.

Publicitat

A banda de Matadepera, s’està implementant a Vilassar de Mar i a Alella i és probable que “més municipis valents del Vallès Occidental optin per aquesta eina, ja que hi han mostrat interès”, avança Valls.

Ocupacions i assetjament

L’aplicació incorpora un xat amb la policia que, a banda de traslladar una ubicació en directe que rastreja el mòbil, permet enviar notes de veu, text i fotografies. Està pensada, en aquest sentit, perquè la policia també atengui robatoris a comerços, ocupacions il·legals i assetjaments sexuals. “És una eina pensada per complementar altres opcions de seguretat que ajudin a disminuir l’índex de delinqüència als municipis”, apunta Valls.

Robatoris a la baixa

Durant el 2018 es van registrar 110 assalts en habitatges a Matadepera, gran part durant les vacances d’estiu i també a finals d’any. Se’n van patir fins a 20 en un mes. Davant d’aquesta situació, es va optar per diferents mesures, entre les quals vigilància privada, càmeres tèrmiques nocturnes per detectar lladres als boscos o la neteja de la llera del Besòs, amagatall des d’on s’actuava. Fins i tot, el consistori ha adquirit un dron de vigilància per fer patrullatge pels carrers i zones de bosc i torrents.

Tot i que des de la policia local s’adverteix que cal mantenir la prudència, els robatoris han disminuït respecte a l’any passat.

Matadepera augmentarà la seguretat del municipi amb un dron de vigilància

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top