Ciutat

Manifestació feminista prèvia al 8-M pels carrers de Sabadell

La marxa ha estat no mixta i les més de 300 participants han portat torxes i vestimenta negra en senyal de protesta cap al “patriarcat i les violències masclistes”

La manifestació ha començat a la plaça de la Creu Alta i ha acabat a la plaça Sant Roc / VICTÒRIA ROVIRA

Unes 300 dones han participat en una manifestació feminista aquesta tarda pels carrers de Sabadell sota el lema “Al Vallès defensem les treballadores, defensem la vida” abans del Dia Internacional de les Dones, demà dilluns 8 de març. La marxa, que ha començat a la plaça de la Creu Alta, ha estat no mixta i les participants han portat torxes i han lluït vestimenta negra com a senyal de protesta i denúncia cap al “patriarcat, les violències masclistes i la discriminació de gènere”. No hi ha hagut incidents remarcables, més enllà de pintades a diversos bancs de la ciutat, “símbols del capitalisme”.

A les 19 h, una membre del Vallès Feminista, l’entitat organitzadora de la manifestació, ha llegit un manifest abans de començar amb la marxa. “El problema és sistèmic i cal anar a l’arrel. No podem aïllar la lluita feminista contra el patriarcat de la lluita contra el capitalisme. Avui ens manifestem per totes les supervivents de violències masclistes. Avui diem prou. No deixarem cap dona enrere”, deia el comunicat. Després d’aquest manifest, les participants han encès les torxes i han començat el seu camí per l’Avinguda 11 de setembre fins a creuar la Via Massagué.

Diverses dones es preparen per començar la manifestació / VICTÒRIA ROVIRA

Les manifestants no han deixat de fer càntics reivindicatius en cap moment. De fet, algunes persones fora de la marxa s’han unit als càntics des dels seus respectius domicilis. Dit això, la manifestació ha arribat fins al Passeig de la Plaça Major i després a la Plaça Sant Roc. Un cop allà, les membres de Vallès Feminista han desplegat una pancarta on explicaven “8.000 motius” pels quals les dones protesten i surten al carrer. Així mateix, han llegit un comunicat final i han posat fi a la manifestació.

El manifest feia referència al fet que ha sigut un “any difícil per les dones de classe treballadora” per culpa de la situació de crisi per la pandèmia. “Només un 11% de les dones pot accedir sola a pagar un lloguer. Durant el confinament van augmentar fins a un 60% les trucades al servei contra la violència masclista. Des de principi d’any han assassinat 11 dones a l’Estat Espanyol pel simple fet de ser dones. I ens preguntem… no són aquests motius suficients per sortir al carrer?”, afirmava una de les dones que formen part d’un dels col·lectius feministes.

Les manifestants arriben al Passeig de la plaça Major / VICTÒRIA ROVIRA

D’altra banda, una altra organitzadora de la marxa ha exigit la “municipalització dels Serveis d’Atenció Domiciliària i posar fi a la precarització de les treballadores de la llar”, així com reforçar els “centres d’atenció primària i el sistema educatiu”. “Perquè si fa 30 anys que s’estan donant situacions d’assetjament a l’Institut del Teatre, farem que caiguin aquells que ho han permès; i perquè si a l’Escola Industrial de Sabadell o a l’Institut de Castellar del Vallès s’agredeix a les alumnes, farem fora els culpables”, ha finalitzat.

Properes activitats previstes pel 8-M

Així mateix, aquesta manifestació no mixta no serà l’única activitat prevista pel Dia Internacional de la Dona. El dilluns 8 de març, Justa Revolta ha fet una crida a secundar la vaga general a les 9 h a la Biblioteca Vapor Badia. S’ha convocat també, pel Comitè Feminista de Sabadell, una manifestació mixta a les 18 h a l’estació d’FGC Can Feu-Gràcia.

D’altra banda, la Coordinadora Obrera Sindical del Vallès ha convocat una Vaga de Salut a les 18 h al Taulí el proper 10 de març, a la qual s’ha adherit el Comitè Feminista. A més, durant el mes de març, hi haurà nou Punts Lila a diferents barris de Sabadell.

El moviment feminista es mobilitza en un 8-M marcat per la Covid-19

Comentaris
To Top