Ciutat

Una maleta amaga quasi 3.000 fotos del Sabadell antic

Santiago Vila-Puig, ahir amb la maleta que ha guardat curosament a casa seva durant els darrers anys / VICTÒRIA ROVIRA

Sabadell també ha trobat la seva maleta fotogràfica. Una mena de tresor que, sorprenentment, és descobert quan es fan obres a les golfes o al soterrani de la casa familiar.

Ja havia passat abans amb l’arxiconeguda maleta mexicana, tres capses de negatius trobats a l’atzar a Ciutat de Mèxic l’any 2007, de qui ha estat el fotoperiodista més aclamat del segle XX: Robert Capa. També la d’Agustí Centelles, en aquest cas coneguda com la maleta francesa. O la maleta anglesa d’Alec Wainman, una exposició fruit de la casualitat que –actualment– es pot veure a l’Espai Cultura de Sabadell.

Ara anomenem aquesta troballa com la maleta sabadellenca, si bé en aquest cas no és que estigués perduda. Més aviat, congelada. Es tracta del llegat fotogràfic que la família sabadellenca (i vallesana) Vila-Puig Morera ha guardat curosament durant dècades. De fet, és el material que Santiago Vila-Puig guardava pacientment a la seva casa de Bellaterra. I en aquest cas, literalment, dins una maleta (a diferència de la mexicana, que realment eren tres capses).

La maleta sabadellenca conté gairebé 3.000 clixés amb cel·luloide (negatius antics), que conformen un conjunt excepcional. I és que han estat preses per membres de la família al llarg d’uns 100 anys. Més concretament pels membres Maria Codina Duran, Joan Vila-Puig, Joan Morera Ribalta i Santiago Vila-Puig Codina.

Dins de la maleta també hi ha l’embolcall d’una càmera antiga, alguns tiquets de compra de clixés (negatius de l’època) i una capseta amb la lletra del pare del Santiago, el famós pintor paisatgista Joan Vila-Puig.

Ambdós vivien a la casa familiar del carrer de les Tres Creus (dècades abans de la reforma actual) i el Santiago (nascut l’any 1931) encara recorda com acompanyava el seu pare quan aquest sortia a pintar.

La maleta fotogràfica/ VICTÒRIA ROVIRA

Un regal a la ciutat

La família les regala ara a la ciutat de Sabadell. En un acte solemne, ahir a la Casa Duran, el més gran dels familiars, Santiago Vila-Puig, va fer entrega d’aquesta maleta al regidor de Cultura, Carles de la Rosa, qui va expressar l’agraïment públic a la família. “Feu un acte de generositat amb la donació de tot aquest material fotogràfic a l’Arxiu Històric, ja que, un cop estigui tractat, el conjunt contribuirà a engrandir el patrimoni fotogràfic de la nostra ciutat”.

Les fotografies seran ara sotmeses a un procés de tractament arxivístic, que des del fons de l’Arxiu d’Història de Sabadell preveuen tenir enllestit al llarg del 2022. Primer es digitalitzen (positivitzant cada imatge), després es documenten (per identificar si hi apareixen persones o indrets coneguts) i finalment es classifica cada imatge segons la temàtica i altres criteris.

Comentaris
To Top