Vallès

Nous enllaços i connexions a l’AP-7: 250 milions per millorar la mobilitat al Vallès

El projecte inclou set noves connexions i es pagarà amb part dels 914 milions pactats amb Madrid

Nous detalls sobre l’acord Estat-Generalitat en matèria de mobilitat a la comarca. El Govern català destinarà 250 milions d’euros per a la millora de la connectivitat de l’AP-2 i l’AP-7, amb actuacions en nou enllaços i la construcció de set noves connexions. Els diners hauran de ser una transferència del Ministeri de Transports, i formen part dels 914 milions del protocol signat el passat divendres pels dos governs, amb la ronda Nord de Sabadell i Terrassa com un dels grans eixos.

La partida també inclou els intercanviadors de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb Rodalies a Sant Cugat del Vallès, intervencions a l’N-II i a l’Eix Pirinenc (N-260). La consellera de Territori, Ester Capella, ha dit que el govern espanyol ja té sobre la taula els convenis que cal signar per tirar endavant els projectes i començar a treballar el més aviat possible. Capella ha visitat aquest dimecres dos punts d’aquestes futuribles inversions, al nus on conflueixen l’N-150, l’AP-7 i la C-58, a Barberà del Vallès, i a la zona dels intercanviadors a Sant Cugat.

En què consisteixen les actuacions?

Les actuacions viàries són nou enllaços de l’AP-7: remodelacions a Girona Nord, Girona Sud, la C-60 a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), la C-35 a Maçanet de la Selva, l’N-150 i C-58 en direcció Tarragona, la B-30 i C-58 en direcció Barcelona i Vilafranca del Penedès centre. A més, es milloraran accessos a Montmeló-Parets del Vallès i la connexió amb la C-17 i C-33 i a la B-30, al tram entre Sant Cugat i Cerdanyola.

El projecte també contempla la construcció de set enllaços: a l’AP-7 a Sant Celoni / la Batllòria, Banyeres del Penedès i C-51 al Vendrell i a l’AP-2 a Castelldans (les Garrigues). D’aquest set, tres el ministeri espanyol no els tenia previstos i s’han inclòs: es tracta dels enllaços de l’AP-7 de la T-315 a Bellisens, a Reus, i a Masdenverge (Montsià) i la unió B-40 i C-55 a Abrera (Baix Llobregat).

“Increment de la congestió”

La responsable de Territori ha explicat que aquests treballs venen motivats per la finalització de les concessions dels peatges, que han comportat “un increment de la congestió i una manca de capacitat per donar resposta” per part de l’Estat. Això, a la vegada, s’ha traduït amb un increment de la sinistralitat. Per això, s’intervé en aquests punts, ha remarcat.

Capella també s’ha desplaçat fins a l’estació de Volpelleres d’FGC, on ha pogut visualitzar la possible connexió amb Rodalies a Sant Cugat, de l’R8. La consellera ha criticat que “només té la freqüència d’un tren a l’hora” i ha carregat contra la “mala planificació” del govern espanyol per no preveure el pas de la companyia ferroviària catalana.

“La pilota a la teulada del ministeri”

La consellera de Territori ha assegurat que s’han enviat els convenis per aquests projectes al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè els signin i es pugui començar a treballar. “Tenen la pilota a la seva teulada”, ha assenyalat Capella, que ha recalcat que si “hi ha voluntat política” els processos es poden accelerar. La consellera ha exigit el compliment dels acords, avisant que “si no, es trenquen i després es molt difícil construir” una nova entesa.

Millores en el paviment

En paral·lel, el Govern espanyol va anunciar aquest dimarts que invertirà un total de 39 milions d’euros a Catalunya per millorar el paviment de carreteres i autopistes, segons ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres. El ministeri de Transports preveu actuacions a la demarcació de Barcelona a l’A-2, l’AP-7, la B-20 o la B-40, en diferents trams que encara no han estat definits.

Inversió de 914 milions en infraestructures: en què més impactarà l’acord Generalitat-Estat?

Comentaris
To Top