Ciutat

Estat i Generalitat segellen l’acord: com i quan es farà la ronda Nord de Sabadell i Terrassa?

Els governs de l’Estat i de la Generalitat tanquen el protocol per construir la ronda Nord, que tindrà uns deu quilòmetres. Què diu el text pactat?

Hi haurà ronda Nord de Sabadell i Terrassa. Els governs de l’Estat i de la Generalitat han segellat l’acord per construir la carretera entre les dues capitals vallesanes i Castellar del Vallès. La ronda –uns deu quilòmetres de via– donarà continuïtat al Quart Cinturó (B-40) que avui acaba de forma abrupta a Terrassa.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, i la consellera de Territori, Teresa Jordà, han firmat el protocol d’actuació a Madrid i a Barcelona aquest divendres, el primer pas d’un llarg recorregut per construir la carretera. Ho han fet el primer dia de campanya de les eleccions generals i de manera telemàtica. No hi ha foto de l’acord.

La ronda Oest connectaria amb la ronda Nord, segons el Pla específic de mobilitat del Vallès / A. TORRES

La carretera no té un traçat definit, però sí que hi ha un dibuix orientatiu: des de la B-40, rodejarà el Real Club de Golf el Prat fins a arribar a Sabadell, on enllaçarà amb la ronda Oest. En aquest punt travessarà els barris del nord de la ciutat fins a la carretera de Castellar. Serà una carretera més discreta que el Quart Cinturó, amb dos carrils per banda, i es plantegen falsos túnels i rotondes a nivell per reduir l’impacte paisatgístic de l’obra. El text acordat estableix que l’Ajuntament de Sabadell tindrà veu i vot sobre el recorregut de la nova via.

En el mapa podeu veure el traçat orientatiu de la ronda Nord (en groc) i el tram pendent de B-40 entre Abrera i Viladecavalls (en blau):

La ronda Nord de Sabadell i Terrassa obrirà una connexió directa entre el Vallès i el Baix Llobregat, entre Castellar del Vallès i Abrera, enllaçant amb la C-58, la C-16 i l’A-2. En clau sabadellenca, es veu com l’alternativa de pas a la Gran Via, per on passen 33.000 vehicles diaris, un terç procedents de Castellar. “Significarà treure trànsit de la Gran Via, però també de la ronda Ponent, de les avingudes d’Estrasburg i de Matadepera”, destaca l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

L’afluència de cotxes provoca problemes de mobilitat i contaminació: a la Gran Via, cada any se superen els límits de pol·lució recomanats per l’OMS. Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament de Sabadell, la ronda desplaçaria sis de cada deu cotxes fora de l’autopista urbana.

Ester Capella saludant Raquel Sánchez, en una imatge recent | ACN

Què diu l’acord?

El protocol estableix les bases d’un procediment que implicarà totes les administracions: els governs de l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès. Des del traçat a la gestió de l’obra, caldrà arribar a nous pactes i consensos.

1. Sabadell decidirà el traçat

El traçat el decidiran totes les administracions, però qui tindrà l’última paraula seran els tres ajuntaments, el de Sabadell inclòs. Hi ha unes línies generals definides: es preveu connectar la B-40 a Terrassa amb la ronda Oest de Sabadell, i des d’allà s’haurà des de fer un perllongament per arribar fins a la carretera de Castellar (B-124), evitant que els vehicles del municipi veí hagin de travessar Sabadell per arribar a una via d’alta capacitat. El protocol preveu “reciclar” carreteres existents, com la carretera de Matadepera.

L’actuació és molt delicada a Sabadell: la ronda ha de passar pels barris del nord i l’Ajuntament exigeix que passi soterrat sota la ronda de les Palmeres, a Can Deu i que l’actuació es faci amb tuneladora, com es va fer en el perllongament d’FGC fins al nord de la ciutat. “Ja tenim una proposta de traçat i ens posem a disposició de treballar-la amb la Generalitat des d’avui mateix”, exposa Farrés.

2. L’Estat posa els diners, la Generalitat fa l’obra

El govern de l’Estat transferirà els diners per construir la futura ronda, que fa dos anys tenia un cost estimat de 88 milions d’euros. Per la seva banda, segons estableix el document pactat, la Generalitat s’encarregarà de tota la resta: el disseny, el projecte i l’execució de l’obra, i abans dels estudis informatius, sectorials i ambientals que siguin necessaris per tirar l’actuació endavant. Tots aquests tràmits, però, hauran de tenir el vistiplau de l’Estat.

ronda Nord Quart Cinturó

La ronda Oest en la seva confluència amb la ronda Nord de Sabadell i Terrassa es perllongarà fins a la carretera de Castellar / VÍCTOR CASTILLO

3. Acord polític: es pot complir, o no

El protocol expressa una voluntat política i no obliga les parts a complir-lo. Això vol dir que està a expenses del govern de l’Estat que sortirà de les eleccions generals del 23 de juliol. Per tant, podria quedar en paper mullat si PP i Vox acaben a la Moncloa.

4. Quant temps? Mínim deu anys

L’obra suposarà, com a mínim, deu anys pel cap baix sempre que els tràmits i la construcció avancin a temps i no hi hagi un canvi de posició de les administracions implicades. Abans que la ronda Nord sigui una realitat, caldrà fer tota una sèrie de tràmits –estudis, projectes– per poder iniciar l’actuació, que serà complexa pels viaductes i túnels que, previsiblement, s’hauran de construir.

Dues de les tres rondes de Sabadell

La ronda Nord de Sabadell i Terrassa actuarà com a via principal per als barris del nord. La nova carretera, juntament amb la ronda Oest existent, constituiria el sistema de circumval·lació de la ciutat que volen tant el Govern municipal com les entitats econòmiques sabadellenques.

“La ronda Nord posa les bases per crear aquest sistema de rondes”, assegura Marta Farrés. El president de la Cambra, Ramon Alberich, celebra el pas per construir la infraestructura i hi insisteix: “Necessitem les rondes perifèriques. El proper pas ha de ser la ronda Est fins a la carretera de Santa Perpètua, a l’altura de Can Roqueta”. Creu que la ronda servirà per treure trànsit rodat de la ciutat, però no resoldrà la mobilitat entre comarques: “El Quart Cinturó és molt necessari i es veurà quan estigui obert el tram entre Abrera i Viladecavalls”.

La Campanya Contra el Quart Cinturó, l’entitat ecologista que combat la B-40 des de fa dècades, demana temps per llegir el “protocol d’intencions” i així poder-se pronunciar al respecte.

Llegeix el contingut de l’acord:

La ronda Nord evitarà sis de cada deu cotxes de la Gran Via de Sabadell

Comentaris
To Top