• Publicitat

    Preocupació a la patronal per la pressió fiscal

    El president de FECAVEM, Jaume Roura, demana al govern català que ajudi el sector de l'automoció
    Jaume Roura al concessionari / CEDIDA
    Manel Camps
    22 de gener de 2022

    “En l’àmbit català, l’impost sobre les emissions de CO2 ens està perjudicant i aquest any es veurà incrementat en l’ordre d’un 50% més”, lamenta Jaume Roura, president de Fecavem, la patronal catalana de l’automoció, del Gremi del Motor a la província de Barcelona i de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM). 

    El sector de l’automoció és un dels més castigats per la crisi sanitària, que sumat als diversos tributs als quals està sotmès com el del CO2 o l’impost de matriculació, i a iniciatives com la Zona de Baixes Emissions, ofeguen a concessionaris i a indústries dedicades a l’automoció, que viuen, també, la crisi dels microxips: “Esperem que aquest 2022 es posi punt final a la maleïda pandèmia i sigui el principi de la normalitat. Hem calculat 250.000 comandes formalitzades durant el 2021 que no hem pogut donar compliment d’entrega”, explica, mentre mostra la seva preocupació “per la pressió fiscal que han generat els polítics, principalment, el govern català que no ajuda a activar el sector”. 

    Jaume Roura durant un acte / CEDIDA

    Des d’aquest gener, amb l’entrada del nou impost de matriculació a tot Espanya, s’estima que el 40% dels vehicles del mercat pugen de mitjana entre 800 i 1000 el seu cost, i només un 7% quedarien exempts de pagar les noves taxes. Un fet que reporta dues conseqüències d’impacte immediat: el possible comprador s’allunya dels concessionaris del territori i el parc automobilístic continua envellint-se –superior als dotze anys, segons dades de Fecavem–: “Es perjudica la decisió de compra i el consumidor final és un treballador que pateix la inflació. Estem molt preocupats perquè s’està deslocalitzant molt la decisió de comprar fora de Catalunya. La pressió fiscal a Catalunya respecte a Espanya és notòria. Són factors negatius que no ajuden a res al conjunt de la ciutadania”, afirma amb rotunditat, Roura.

    Davant d’aquest escenari, on Fecavem reconeix que s’haurà d’esperar fins al 2023 “per a la plena recuperació” del sector, el president de la patronal catalana advoca per un plan renove 2.0 per renovar el parc automòbil: “en aquests moments es necessita més que mai. A més de millorar el medi ambient també millorem la seguretat viària de conductors i vianants. Els vehicles que es fabriquen actualment no tenen res a veure amb el que es fabricava fa 5-10 enrere. Demanem que cada euro de l’impost sobre el co2 sigui per facilitar la renovació del parc”.

    “Persecució” a la circulació 

    Respecte a les Zones de Baixes Emissions, en funcionament a Barcelona i a Sant Cugat, Roura es mostra molt crític davant “la persecució” que viu la circulació a Barcelona i que, segons assegura, “reverteix a les ciutats de la perifèria, com Sabadell, Terrassa o l’Hospitalet”.

    Carretera de Castellar / D.S

    Davant d’aquesta situació i de la tendència que es dibuixa, Roura mostra el seu malestar assegurant que “hem dit per activa i per passiva que no es pot ser que es vagi coartant la mobilitat de les persones amb vehicles de nova generació que no contaminen”, defensa, mentre critica els governs municipals per “potenciar unes infraestructures de carrils bici que ara com ara estan infrautilitzades. A més s’ha demostrat, durant la pandèmia que la mobilitat pública no està a l’altura per donar cobertura a la mobilitat de la ciutadania”, sentencia.

    Publicitat

    També et pot interessar

  • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
    Telèfon: 937 275 545

    Redacció: [email protected]

    Publicitat: [email protected]

    Administració i subscripcions: [email protected]

    Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

    Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

    Certificats per:
    Amb el suport de: