Arxiu

Les reserves d’aigua continuen al 44 per cent malgrat les darreres pluges

Malgrat les pluges dels darrers dies, el nivell de reserves d’aigua dels embassaments que abasten Sabadell es troben al 44 per cent de la seva capacitat. Una xifra que no augmenta i que obliga a l’Agència Catalana de l’Aigua a mantenir la situació de prealerta de sequera.

El mes de gener acaba igual que va començar en quant a reserves d’aigua es refereix, amb un percentatge que no arriba al 50 per cent i en situació de prealerta de sequera, segons determina l’Agència Catalana de l’Aigua. Com cada dilluns, Aigües Sabadell va actualitzar ahir l’estat dels embassaments que abasten la nostra ciutat, que segueixen al 44 per cent de la seva capacitat, una xifra que s’ha repetit durant les darreres tres setmanes.
Tot això malgrat les pluges dels darrers dies, que han deixat xifres de precipitació que han superat els 50 litres per metre quadrat a moltes poblacions catalanes.

En cas d’arribar a la situació d’alerta, és competència de la Generalitat aprovar el decret de sequera que estableix mesures de restricció d’aigua que podrien afectar usos secundaris com el reg de l’espai públic o a l’ús de fonts ornamentals d’aigua.
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, les reserves actuals garantirien el subministrament domèstic durant mig any més aproximadament, en el cas hipotètic i molt poc probable que ni plogués ni nevés absolutament res en tot el que queda d’hivern.

La situació a Sabadell però és tranquil·la. El director general d’Aigües Sabadell, Joan Cristià, subratlla que «a Sabadell globalment tots hem fet els deures i no hem de témer res en quant a mesures extraordinàries». Hi ha conscienciació però, tot i així, «hem de seguir fent difusió i campanyes de mesures d’estalvi d’aigua», afegeix Cristià.
En aquest sentit, la companyia local fa una crida a tota la ciutadania perquè segueixin fent un consum responsable d’aigua. Entre les accions de sensibilització, Aigües Sabadell reforça aquests dies els consells als alumnes que participen en les activitats del programa educatiu EDUCASSA, actualitza cada setmana l’estat de les reserves dels embassaments a través de les xarxes socials, i difòn consells pràctics per estalviar aigua a la pròpia factura del subministrament.
L’aigua que es consumeix a Sabadell prové en la seva pràctica totalitat dels rius Ter i Llobregat, és a dir, de les conques internes de Catalunya.
El president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, explica que «a la conca mediterrània es produeixen situacions de sequera cada set anys aproximadament. En aquest sentit, ens tocaria definir polítiques que resolguin el problema».
Blasco considera que l’aposta ha de ser per la reutilització: «és el que ens hauríem de plantejar com a país». Posa com a exemple el cas de Sabadell, amb una xarxa d’abastament amb 25 kilòmetres d’aigua regenerada.

To Top