Ciutat

Marcel Mauri: “Han torçat tot l’estat de dret per mantenir la sagrada unitat d’Espanya”

Mauri, en un moment de l'acte / Óscar Espinosa

Òmnium Cultural ha celebrat aquest dijous al vespre a Cal Balsach una taula rodona sobre el ‘judici a la democràcia’, amb diversos ponents dels àmbits de l’activisme social, jurídic i cultural. L’acte, que forma part de la Campanya d’Òmnium Jo acuso, ha comptat amb la presència de la germana del president de l’entitat Jordi Cuixart, Ester Cuixart; l’advocada del col·lectiu Ronda Carme Herranz, l’activista i ex diputat d’ICV-EUiA David Companyon, i del vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. La taula rodona l’ha moderat el director del Diari de Sabadell, Albert Solé. 

David Companyon ha parlat de la llei mordassa i ha recordat que la seva  aprovació, durant el govern Rajoy, ha donat peu a tractar com a actes terroristes faltes de simple desobediència i ha obert la porta a la repressió de l’Estat. L’advocada Carme Herranz ha posat l’accent a les incongruències del judici als presos independentistes i ha denunciat que hi ha una manca de drets fonamentals en el procés judicial, que ha qualificat de “farsa”. També ha dit que amb aquest procés es vulneren els drets fonamentals inclosos en la Constitució, perquè tot es basa en el Codi Penal i no en l’estat de dret.

La germana de Jordi Cuixart, Ester, ha explicat com es troben el seu germà i la seva família davant “el malson” que estan vivint, i ha recordat que ho comparteixen amb les famílies dels altres presos i que se senten molt acompanyats per la gent. Ester Cuixart ha explicat que el seu germà va dir a la família que si sortia de la presó i les coses seguien igual de malament, hi tornaria, perquè no deixaria “de lluitar pels drets fonamentals”.

Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que estan preparats per rebre una sentència condemnatòria i ha assegurat que a qualsevol país democràtic s’aïlla l’extrema dreta, mentre que a Espanya “l’han assegut al costat de la Fiscalia”. També ha destacat que s’ha “torçat” tot l’estat de dret per mantenir “la sagrada unitat d’Espanya”.

Al final de les intervencions ha seguit un torn de preguntes i després s’ha visionat part de la intervenció de Jordi Cuixart al judici en què es referma com a defensor dels drets fonamentals i de l’autodeterminació. L’acte ha acabat amb un llarg aplaudiment a les paraules de Cuixart.

Comentaris
To Top