Publicitat
Ciutat

El nou institut del sud de Sabadell serà l’INS Narcisa Freixas i Cruells

El solar del carrer Martí l'Humà que acollirà el nou institut / ÓSCAR ESPINOSA

El nou institut que s’està construint al sud de Sabadell ja té nom: segons ha avançat Nació Sabadell i ha pogut confirmar el D.S., es batejarà com a INS Narcisa Freixas i Cruells. D’aquesta manera, el nou centre de l’Eixample homenatjarà a la compositora i pedagoga sabadellenca, que va viure entre 1859 i 1926.

Freixas és una de les dones destacades de la història de Sabadell: va centrar bona part de la seva vida dedicant-se a la música i també a la pedagogia musical, va publicar Cançons catalanes i el 1905 va fundar l’Escola Cultura Musical Popular a Barcelona.

Li van concedir la Creu d’Alfons XII, en reconeixement de la seva tasca, però ella la va refusar argumentant que ja se sentia prou honorada amb l’afecte que rebia dels infants. A més de la seva tasca com a pedagoga i compositora, també va ser pintora. De fet, va participar en diverses exposicions col·lectives.

El nou institut, per projectes però en barracons

El nou INS Narcisa Freixas i Cruells s’inaugurarà el curs vinent, després d’aquest estiu. Segons va explicar la seva directora fa uns mesos, funcionarà per projectes, en lloc de la forma tradicional de fer classe, per matèries compartimentades i classes magistrals. L’institut pretén ser un centre “familiar”, oferirà quatre hores setmanals d’anglès -una més que el que és habitual als centres catalans- i descartarà els llibres de text, que seran substituits per chromebooks.

Com ja s’havia anunciat, els alumnes del nou institut s’instal·laran a barracons provisionals. El setembre començaran dues línies de primer d’ESO, amb 30 alumnes per aula. Els barracons se situaran a un solar del carrer Fra Luis de León, molt proper a l’escola Amadeu Vives, i comptaran amb dues aules de tutoria, dues de desdoblament i dos tallers polivalents. Pel que fa a les classes d’Educació Física, el més probable és que es facin al pavelló municipal més proper.

Publicitat
Comentaris
To Top