Ciutat

Sabadell mira de reüll el pla per desconfinar

Sabadell mira de reüll el pla per desconfinar

Els carrers s'aniran omplint d'activitat / VICTÒRIA ROVIRA

[Marta Ordóñez, Ander Zurimendi, Albert Segura]

Sol, piscina, terrasseta… són conceptes que ara mateix són ciència-ficció, però tot apunta que aviat podrien començar a ser una realitat. El govern de l’Estat ha dibuixat un full de ruta que ha de servir per començar no només a relaxar els ànims dels ciutadans, sinó també brindar un calendari a molts sectors econòmics que veuen com els dies passen i les persianes continuen abaixades, amb les conseqüents pèrdues econòmiques per la manca d’ingressos que això significa. No obstant això, a Sabadell, els diferents sectors miren de reüll aquesta nova obertura, entre la incertesa i la il·lusió.

Les propostes s’aplicaran  per territoris i són orientatives, donat que queden subjectes a l’evolució de la pandèmia en cada regió, a què no hi hagi rebrots en el nombre de contagis, i sobretot a què Madrid ho faci oficial a través del BOE.

Tot i que no s’han fixat unes dates tancades, s’ha establert un pla que es basa en quatre fases, que s’allargarà unes sis setmanes. D’aquesta manera, es relaxen les mesures restrictives de manera progressiva fins a arribar a finals del mes de juny, és a dir, ja passada la revetlla de Sant Joan, o fins i tot a principis del mes de juliol, quan s’aixecarien les mesures més dures:

FASE 0: PREPARACIÓ

  • Sortida dels menors de 14 anys, acompanyats d’adults, 1 hora al dia i com a molt a 1 km de casa.
  • Esport a l’aire lliure, sempre que sigui individualment i mantenint les distàncies i mesures de seguretat.

  • Alguns establiments podran obrir sempre que sigui amb cita prèvia, o per a preparar menjar per enviar a domicili.

Les reaccions:

Rafa Martos, Rostisseria Com a Casa

Es pot entrar de dos en dos i respectant els les línies que ha marcat a terra i després d’haver contractat una empresa per desinfectar l’establiment. El passat cap de setmana en Rafa Martos ha reobert el seu establiment, on ven menjar per emportar, amb “incertesa”. Però la resposta de la clientela “ha estat molt positiva”. Tot i això, espera a que s’acabi amb la restricció de la mobilitat per rebre clientela d’arreu de Sabadell.

Elisabeth JiménezPerruquera i esteticista

Malgrat que previsiblement podrà obrir a principis de maig, no ho farà si no aconsegueix aprovisionar-se de les mesures de protecció adients. La seva feina implica un contacte directe amb el client, i “la seguretat va per davant de tot”,  sosté. A més, tot haurà de ser d’un sol ús: peücs per entrar al saló, mascaretes per ella i també per les clientes que no portin, tovalloles i bates, el que “encarirà molt” cada servei. Això sí, el seu telèfon ja treu fum de rebre trucades per reservar cita.

Ángel Viñeta, Club Natació Sabadell

“Sentim una sensació d’alleujament”, reconeix Viñeta, però pensa que seria molt important establir unes franges horàries. “Per exemple entre les 7 i 9 del matí i les 21 i 23 h”, explica. I és que són horaris “als quals els runners estem bastant acostumats”.

Rafel Sabater, Sabadell Còmics

Tot i que el Pla preveu que les llibreries obrin a partir del 4 de maig sota “cita prèvia” del lector, Sabadell Còmics probablement no aixecarà la persiana. I és que ara mateix s’acullen a la clàusula de tancament forçós, que permet algunes ajudes administratives. “L’han explicat tan malament que per ara no farem cap moviment”, explica.

FASE 1: INICIAL

  • Obertura de petits comerços amb aforament limitat del 30%.
  • Obren les terrasses amb limitació del 30% de taules.
  • També els llocs de culte tindran limitació del 30%.
  • Reunions de grups reduïts per persones no vulnerables.
  • Obertura del biblioteques amb limitació d’aforament.
  • Obren els hotels sense zones d’ús comú.

Les reaccions

Manolo González, Comerç Torre-romeu

“Costarà que el comerç s’adapti a aquesta situació”, considera González, en nom de l’Associació  de Comerços del Barri i Mercat de Torre-romeu. “Els impostos seran  els mateixos i, amb la limitació de clientela, potser deixa de ser rentable obrir”, lamenta.

Josep Maria  Porta, Comerç  Centre

“Trobem a faltar un desconfinament econòmic”, lamenta el president de Comerç Centre. Considera que “seria coherent” que es pogués “reincorporar poc a poc” el personal a qui s’ha aplicat un ERTO, segons necessitats de cada comerç. “Plantegem un any per tornar  a la  normalitat”, exposa.

Jaume Roig, Bar Clau de Fa

“A priori obrirem”, explica Roig, al capdavant -amb la seva dona- del bar restaurant de la biblioteca Vapor Badia. “La plaça te prou espai per distanciar les taules”, diu.

Montse Navarro, Desig Moda

Amb moltes ganes de tornar a obrir, però caminant sobre terra ferma. “Quines són les mesures de desinfecció de la roba, amb vapor, amb polvoritzador…? Em poden bescanviar la roba?”. Aquestes són algunes de les “moltes preguntes” que es planteja Montse Navarro, que lamenta que els comerços “anem a cegues”.

Alfons Gea, Parròquia Creu Alta

El rector de la Parròquia de la Creu Alta assegura que “no serà difícil” garantir l’aforament màxim. “Les misses ordinàries habitualment omplen un terç de l’aforament total”, explica.  Grans esdeveniments com comunions previsiblement quedaran ajornats.

FASE 2: INTERMÈDIA

  • Obren restaurants amb limitació d’un terç a l’interior.
  • Cinemes i teatres a un terç d’aforament.
  • Obertura d’escoles, però el curs s’inicia al setembre.
  • Reunions més àmplies de persones no vulnerables.
  • Obertura centres comercials amb limitacions d’aforament.
  • Obertura de les zones comuns dels hotels.

Les reaccions

Jordi Roca, Gremi de Restauració

“L’experiència em diu que hem de ser prudents i veure com es concreta tot plegat, però en principi són bones notícies pel sector”, explica Roca. D’altra banda, caldrà un protocol d’higiene i protecció progressiu. “Tots hi haurem de posar molta il·lusió”, conclou.

Javi Oliva, Bar Can Varis

Costarà tornar a la normalitat. Així ho exposa el propietari de Can Varis, un bar sense terrassa que haurà d’esperar a aquesta segona fase per poder iniciar l’activitat. Ara bé: “Amb la limitació d’un terç de l’aforament, potser no surt a compte obrir”, lamenta.

Pere Villaró, Teatre del Sol

Creiem que fins que no hi hagi una vacuna o un medicament que paliï els efectes del virus, no tindrem una “normalitat”. De totes maneres, seguim mantenint l’objectiu de poder aixecar el teló la propera temporada, sempre que les condicions sanitàries i econòmiques ho permetin.

Elisenda Gutés, Teatre Sant Vicenç

Tot i que en aquesta fase els teatre es puguin obrir, el sant Vicenç va fer públic ahir que donen per acabada la temporada artística. “Una altra cosa com pautem la tornada a la vida social de l’entitat”, matisa. I és que abans d’estiu cal fer les inscripcions al taller de teatre, tornaran a treballar cosidors i tramoies…

Paco Querol, restaurant 9 de la Borriana

Malgrat sigui amb l’aforament reduït, Querol desitja tornar a obrir: “Hem de començar a caminar ja”. Preveu novetats, com començar a obrir els diumenges al migdia, complementar amb menjar per emportar i aprofitar el mes poc habitual d’agost.

FASE 3: AVANÇADA

  • Flexibilització del moviment de persones
  • Reobertura
    dels centres comercials al 50%

  • La cultura amplia l’aforament de les sales

  • Hotels i càpings poden obrir a la meitat del seu aforament.

  • Bars i restaurants poden obrir a la meitat del seu aforament.

  • Discoteques i bars musicals poden reobrir a un terç del seu aforament

Les reaccions:

Jordi Cos, Orquestra Simfònica

El director de l’OSV creu que, pel gran volum de persones que implica l’orquestra, seran els darrers a poder organitzar esdeveniments. “Caldrà que limitem el nombre de músics a l’escenari, així com la distància del públic”, explica. Això generarà que l’espectacle no sigui rendible econòmicament. “Fins que no es recuperi la normalitat total, tendirem cap al petit format, com ara amb concerts de cambra”, afegeix.

 Sami Claret, Cerveseria Olut

Tot i que els bars poden obrir les seves terrasses (al 33%) des de la fase 1, és previsible que alguns bars petits comencin a funcionar quan s’ampliï l’aforament a la fase 2 o fins i tot a la 3. Segons Sami Claret, del bar Olut, “obrir abans, per només dues taules, no sé si surt a compte”, explica, alhora que matisa que tot està és incert, inclosa l’obertura de l’Olut.

Adrià Garriga, vins 5 Quarteres

Ubicat a la finca de La Muntada, Garriga està desitjós de recuperar la normalitat i poder reobrir els diferents serveis, com ara hostaleria, el servei d’excursions i els tastos de vins. Ara per ara, no té massa clar el calendari, tot i que depenent del volum de participants, seran activitats tardanes en recuperar la seva normalitat.

Josep Urpí, Hotel Urpí

A l’Hotel Urpí es troben a l’espera de veure els protocols que s’han d’establir. Obriran tan aviat com es pugui. De fet, ja es contempla una petita obertura a la fase 1 però no és fins a la 3 quan podran oferir la meitat del seu aforament. El seu director, Josep Urpí preveu “una despesa important”: “Es faran inversions que després no es podran reaprofitar”, com ja va passar amb la llei antitabac. Però “la prioritat és assegurar la màxima seguretat”, sosté.

Comentaris
To Top