Ciutat

Sabadell, a l’Estat: “La Caserna és nostra”

El litigi per la Caserna no està tancat. El govern de l’Estat ha presentat un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que establia que l’Ajuntament de Sabadell podia disposar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. La resolució judicial constituia una victòria política per la ciutat perquè establia la titularitat municipal de l’immoble sense compensar econòmicament el govern espanyol.

Tot i que els socialistes governen a Sabadell i a Madrid, l’Ajuntament no amaga el seu disgust: “Considerem que la Caserna és nostra”, sosté l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que referma el posicionament municipal sobre el litigi: “Si l’advocacia de l’Estat creu que ha de protegir el seu patrimoni, ho fa. Però nosaltres ens hi oposarem, perquè creiem que no correspon”. La batalla legal, però, mantindrà la incertesa sobre l’equipament, com reconeix la mateixa alcaldessa.

L’antiga caserna de la Guàrdia Civil / VICTÒRIA ROVIRA

Tant Govern com oposició consideren la Caserna com una peça estratègica per a Sabadell, per la seva situació cèntrica, en plena Gran Via, i per les seves possibilitats: s’ha parlat des de crear espais d’investigació i recerca, generar sinèrgies amb el Parc Taulí, fins a construir-hi habitatge social, entre d’altres. Encara no hi ha un projecte definit.

Els passos de l’Ajuntament

El moviment de l’Estat topa amb la voluntat dels grups polítics de Sabadell. Tot just fa una setmana, els partits representats al ple municipal –també els del Govern– van aprovar una moció d’ERC que instava a l’Ajuntament a fer les gestions amb l’Estat per evitar un nou recurs. Sabadell no volia allargar més aquesta pugna amb el govern espanyol.

A finals de desembre, el govern municipal va tenir constància de la sentència del TSJC. Segons fonts municipals, l’alcaldessa va trucar al Ministeri de l’Interior i va enviar carta al secretari d’Estat de Seguretat sol·licitant que s’interposés un recurs contra la resolució judicial. La setmana passada, segons expliquen les mateixes fonts, es va traslladar la voluntat del ple municipal a Interior i ara “s’està pendent d’una reunió entre l’Ajuntament i l’Estat”.

/ VICTÒRIA ROVIRA

“Manca de voluntat” municipal?

Per a part de l’oposició, les gestions realitzades per part del govern de Sabadell han estat insuficients. El líder d’ERC, Gabriel Fernàndez, assegura estar “preocupat” per la “inacció manifesta” de l’executiu local: “S’ha ignorat el tema. Han avantposat els interessos de partit a la ciutat”, assegura. Els republicans demanaran documents que corroborin les comunicacions del Govern municipal amb l’Estat.

La Crida ho veu amb els mateixos ulls. La seva portaveu, Nani Valero, apunta que hi hagut una “manca de voluntat” des del govern sabadellenc. “No han fet res per evitar-ho. A hores d’ara no sabem quin gestió han fet”, insisteix. “Perdrem més anys per a un edifici estratègic per la ciutat i la responsabilitat d’això és del PSC”, afegeix Adrián Hernández (Ciutadans).”Ara que la justícia ens ha donat la raó, el govern municipal no havia treballat aquest escenari amb el Ministeri d’Interior, que és del seu partit”, assegura.

Davant l’embat judicial, des de Junts per Sabadell s’opta pel diàleg entre institucions. “L’Estat ha recorregut, com era previsible”, lamenta la líder de la formació, Lourdes Ciuró, que en tot cas emplaça l’Ajuntament a “negociar”per evitar “quatre anys més de paràlisi”. Malgrat les diferències, tots coincideixen: la Caserna és sabadellenca, i cal arribar fins el final.

L’Estat recorre la sentència que dona la Caserna a Sabadell

Comentaris
To Top