DSFamília i nens

Alumnes de l’IES Sabadell guanyen el concurs ProgramaMe

Tres membres de l’equip Vitamina B, acompanyats pels professors Marc Albareda

L’equip format per Joshua Barnes, Adrián Bravo i Marina Díaz es va alçar amb el primer premi del concurs d’informàtica ProgramaMe a Catalunya. Es tracta d’un torneig de programació organitzat per la Universitat Complutense de Madrid i estès per totes les comunitats autònomes. La competició regional es va celebrar fa unes setmanes a l’institut Nicolau Copèrnic de Terrassa. Els guanyadors es van imposar per sobre de 21 equips participants més.

Tots tres són alumnes del cicle formatiu de Desenvolupament d’Aplicacions Informàtiques a l’institut Sabadell. Sota el nom de Vitamina B, Barnes, Bravo i Díaz van obtenir el millor resultat: van aconseguir resoldre en quatre hores sis dels deu reptes de programació que se’ls presentaven.

Campions per primer cop

A aquest concurs es valora tant si es resolen correctament els problemes com si el procés és més ràpid que la resta. L’institut Montilivi de Girona va aconseguir la segona posició i el Sa Palomera de Blanes, la tercera. No és l’únic premi que s’ha emportat l’institut Sabadell: per segon any consecutiu, el professor Marc Albareda es va proclamar campió del concurs paral·lel per a docents. Va resoldre vuit dels deu problemes.

Tot i que havien arribat a ser finalistes quatre vegades, aquesta és la primera que els alumnes de l’institut Sabadell guanyen aquest concurs, i ara ja estan pensant en la fase final de la competició, que tindrà lloc a Madrid el divendres 14 de juny.

“La veritat és que no és gens senzill: hi ha problemes que posen dificultats fins i tot a estudiants universitaris o a professors”, reconeix el cap d’estudis del centre, Àlex Guerrero, i recorda que a l’institut va ser el professor Gregori Santamaria qui va introduir el projecte el 2013. De mica en mica –diuen– van anar incorporant l’esperit d’aquesta competició al centre sabadellenc, fins a desenvolupar un concurs intern propi anomenat Code Jam. Els guanyadors d’aquesta classificatòria són seleccionats per representar el centre al ProgramaMe.

“A la docència no només és important recuperar els alumnes que van més retardats, sinó també buscar l’excel·lència oferint reptes als estudiants més avançats”, reflexiona Guerrero, orgullós dels seus estudiants.

Un aprenentatge per al futur

“Cada vegada hi ha més escoles que estan oferint temari de programació a secundària, o fins i tot a primària”, explica Gemma Raimat, cap del departament d’Informàtica de l’institut Sabadell. “Programar –afegeix Raimat– és una manera d’obrir la ment, i t’ensenya a fer passos lògics i a estructurar el pensament”.

Guerrero, per la seva banda, mira cap endavant i prediu que cada vegada més empreses requeriran bons programadors. “La feina va cap a l’automatització”, sentencia. Tots dos coincideixen, però, que això no vol dir que tothom hagi de ser un expert programador.

“Si ho proves i no t’agrada, perfecte! Ja ho has descobert, però el problema és que molts alumnes que cursen un grau mitjà d’Informàtica no saben res de programació”, desenvolupa Guerrero.

Raimat: “La programació t’obre la ment i t’estructura el pensament”

Comentaris
To Top