Ciutat

Mor Pere Valls, el sabadellenc que va volar fins a l’Àrtic

Pere Valls, juntament amb Francesc Berga, a l’aeroport de Rovaniemi l’any 1992 / CEDIDA

El 26 de juliol del 1992, quan tot just començaven els Jocs Olímpics de Barcelona, Pere Valls Gual i Francesc Berga Roig s’enlairaven amb una Cessna F-172 de l’aeroport Barcelona-Sabadell amb l’objectiu d’arribar al Cercle Polar Àrtic després de molts mesos de preparació i documentació. “Van estar gairebé un any practicant l’anglès aeronàutic, un cop plegava de la feina, i miraven d’entendre el GPS –aleshores era un instrument molt innovador–”, recorda Pilar Manau, esposa de Pere Valls, desaparegut el passat 9 de març a l’edat de 87 anys.

L’expresident de l’Aeroclub, guanyador de la Volta Aèria a Catalunya (1988), organitzador de la Festa al Cel de Sabadell i impulsor de la revista L’Aeroclub, va estar durant deu dies –fins al 5 d’agost–sobrevolant Europa a bord de la que es convertiria en la primera avioneta espanyola que arribaria al Cercle Polar Àrtic després d’aterrar a Rovaniemi (Finlàndia).

La ruta, dividida en quatre etapes, i que va creuar de sud a nord el continent passant per Dijon (França), Lübeck (Alemanya) i Estocolm (Suècia), va obligar a fer nombroses aturades per omplir el dipòsit de gasolina, ja que es tractava d’un monomotor amb una autonomia de poc menys de cinc hores de vol i de només 145 cavalls de potència: “Sempre era molt conscient i ho portava tot molt ben preparat. Era molt meticulós”, assegura Manau, mentre reconeix que “no em feia gaire gràcia que volés, però era la seva afició”.

Empresari dedicat a l’electricitat industrial, va acabar comprant aquesta avioneta a l’empresari sabadellenc Lluís Gorina, per, també, utilitzar-la per a viatges professionals, principalment per arribar fins al nord d’Espanya. Des de l’Aeroclub, a través de la gerent Rosa Maria Pasquets, lamenten la pèrdua d’un “home fantàstic, agradable, tranquil i que sempre estava disposat a ajudar en tot el que calgués”.

Comentaris
To Top